Restauratieatelier Lam Gods in het MSK (c) Lukas - Art in Flanders VZW

Sinds 2012 worden de panelen van het Lam Gods gerestaureerd in het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK). Tijdens de week kan je de restaurateurs live aan het werk zien, in het atelier achter glas. Tussendoor gaan er regelmatig rondleidingen en gesprekken door, zodat je helemaal op de hoogte blijft van de laatste ontdekkingen in het jarenlange proces.

Welke panelen zijn nu te zien?
De eerste fase van de restauratie werd afgerond eind 2016. De gerestaureerde buitenluiken keerden toen terug naar de Sint-Baafskathedraal. Meteen startte ook de tweede fase en werden de vijf panelen uit het onderste register van het altaarstuk overgebracht naar het museum. Daarbij bevindt zich ook het centrale paneel met 'De aanbidding van het Lam Gods'.

lees meer

Wetenschappelijk onderzoek

Ondanks het publieke karakter van de restauratie, waarbij de bezoekers de restaurateurs achter een glazen wand in het museum aan het werk kunnen zien, zijn de restaurateurs niet permanent in het atelier aanwezig. Naast het restaureren zelf doen ze achter de schermen ook aan wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten achteraf gepubliceerd worden.

Gesprekken en rondleidingen
Maandelijks kan je deelnemen aan rondleidingen of aan een gesprek met de restauratoren. Check de agenda of de links onderaan de pagina om te zien wanneer deze doorgaan.