s.m.a.k, heen, terug | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

MSK en S.M.A.K. Heen & terug

Oswald Oberhuber, Carolus Magnus, 1984

Tentoonstelling
30.06 – 04.11.18

919 A3730

Op 20 oktober 2017 startte een langlopend traject van het MSK en het S.M.A.K. waarin de verwevenheid en verwantschap belicht en geactualiseerd wordt. De historische verbondenheid tussen beide musea vormt het vertrekpunt voor een reeks ontmoetingen. Kunstwerken uit de collectie van het S.M.A.K. zullen tijdelijk worden teruggebracht naar hun plaats van ontstaan of eerste presentatie. Tijdens de zomer en het najaar van 2018 wordt het monumentale werk 'Carolus Magnus' door Oswald Oberhuber opnieuw getoond in het MSK.

Tegelijk leggen beide musea nieuwe relaties tussen oude, moderne en hedendaagse kunst via de uitwisseling van betekenisvolle kunstwerken. Op die manier ontstaat een dynamisch dialoog waarmee tegelijkertijd de complementariteit maar ook de eigenheid van beide musea en hun collecties worden neergezet.

De start in 2017
De start van de nieuwe samenwerking gebeurde o.a. met de installatie Chasing the Blue Train van David Hammons. Deze werd opnieuw opgesteld in de Lambeaux-zaal, de ruimte waar het werk in 1991 voor het eerst in Europa getoond werd.

Daarnaast nam het MSK tijdens het najaar van 2017 werk van Antonio Saura en Serge Poliakoff op in de historische collectie, waar ze de dialoog aangingen met hun artistieke voorgangers.

Oswald Oberhuber keert terug naar het MSK
Van 30.06 tot 04.11.2018 toonden we in de Lambeaux-zaal een monumentaal doek van de Oostenrijkse kunstenaar Oswald Oberhuber (°1931). Het werk, 'Carolus Magnus', werd in 1984 speciaal voor deze ruimte gemaakt en keerde toen tijdelijk naar deze plaats terug. Op dit 35 meter lange fries creëerde Oberhuber een zowel narratief als expressief panorama van een middeleeuws slagveld met geharnaste soldaten, stervende paarden en met kruisen getooide grafzerken. Een slagveld dat door de gekroonde keizer Karel De Grote, centraal in beeld, overschouwd wordt.