Van Eyck. Een optische revolutie | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Van Eyck

Een optische revolutie

Tentoonstelling
01.02 – 30.04.20

Beeld van de tentoonstelling Van Eyck een optische revolutie

Van 1 februari tot 12 maart 2020 liep in het MSK de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling in de geschiedenis. Bijna 130.000 bezoekers kwamen tijdens deze weken dichterbij Van Eyck dan ooit mogelijk was, maar de coronacrisis waren we helaas genoodzaakt om de tentoonstelling vroegtijdig te sluiten.

Na de vroegtijdige sluiting sloegen Toerisme Vlaanderen en het MSK de handen in elkaar en ontwikkelden samen met het Belgische virtual reality bedrijf Poppr een volledige online 360° virtuele tour door de tentoonstelling. Wandel van bij je thuis rechtstreeks de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit binnen! Ontdek al scrollend door de 360° beelden 13 museumzalen met ruim 120 meesterwerken. De audiogids voor volwassen of voor kinderen neemt je mee in het verhaal.

Toerisme Vlaanderen filmde voor de reeks “The Stay At Home Museum” ook een geleid bezoek met Till-Holger Borchert, Directeur Musea Brugge en één van de curatoren van de tentoonstelling. Ontdek in de video hieronder samen met hem enkele van de meesterwerken die te zien zijn in de tentoonstelling.

Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard. En zeker de helft daarvan reisde naar Gent. Tijdens de tentoonstelling keerden de acht gerestaureerde buitenpanelen van het gesloten altaarstuk, samen met de nog niet gerestaureerde voorstellingen van Adam en Eva, een laatste maal terug naar het MSK.

De 10 resterende panelen van het Lam Gods bleven te zien in de Sint-Baafskathedraal. Voor de eerste en laatste maal in de geschiedenis werden de buitenpanelen in gesprek gebracht met een schat aan werken door Jan van Eyck en zijn atelier, door tijdgenoten en Italiaanse meesters. Speciaal voor deze unieke tentoonstelling werden maar liefst 13 museumzalen volledig heringericht.

In onze museumzalen kon je de verwondering ervaren die de tijdgenoten van Jan van Eyck voelden bij het zien van zijn werk. Je kwam er dichter dan ooit bij Van Eycks meesterschap en genie. ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ was een absolute once in a lifetime-ervaring.

In 2020 huldigt Gent zijn grote Vlaamse Meester. De stad laat met het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ zien dat Van Eyck na zes eeuwen nog steeds zijn stempel op de stad drukt. Generatie na generatie inspireert Van Eyck nieuwe meesters, die in 2020 met grote trots in de kijker zullen worden gezet. Beeldende kunsten, theater, dans, design, mode, gastronomie, muziek en zelfs shoppen zullen een jaar lang baden in de sfeer van Van Eyck en zijn virtuoze meesterwerk. Kom naar Gent en laat je zintuigen prikkelen. Van Eyck was here. And will be here to stay. Will you?

Later in 2020 opent in de Sint-Baafskathedraal bovendien een nieuw bezoekerscentrum. Een combinatie van originele kunstschatten en moderne presentatietechnieken zal daar gebruik worden om het verhaal achter het veelluik van de gebroeders Van Eyck te vertellen en de vele boodschappen verhuld in het Lam Gods toe te lichten.

Toerisme Vlaanderen ondersteunt zowel de tentoonstelling als het nieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal als hefboomproject binnen het programma Vlaamse Meesters. Met dit programma rond Rubens, Bruegel en Van Eyck, willen Toerisme Vlaanderen en zijn partners 3 miljoen culturele meerwaardezoekers van over heel de wereld naar Vlaanderen brengen.