Museumbibliotheek | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Museumbibliotheek

Het MSK heeft een gespecialiseerde museumbibliotheek waar studenten, onderzoekers en iedereen met een interesse in kunst terecht kan voor informatie.

Doorzoek de bibliotheek online

Zo’n 90% van het bibliotheekbestand en de precieuze reserve zijn online raadpleegbaar, via de Catalogus van Gentse Wetenschappelijke Bibliotheken (CaGeWeb) en de Union Catalogue of Belgian Libraries (Unicat).
De tijdschriftencollectie is te vinden op Antilope.

Museumbibliotheek

De gespecialiseerde museumbibliotheek is een belangrijk instrument voor het wetenschappelijk onderzoek van de collectie en bij de voorbereiding van de tentoonstellingen. In de bibliotheek kunnen studenten, onderzoekers en iedereen met een interesse in kunst terecht voor informatie. Inhoudelijk sluit de bibliotheekcollectie aan bij de museumcollectie. Ze is in hoofdzaak gericht op de West-Europese kunst van de late middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw.

Boeken en tijdschriften

De collectie bevat meer dan 40.000 boeken, voornamelijk monografieën en oeuvrecatalogi, tentoonstellings- en museumcatalogi. Het tijdschriftenbestand bestaat uit ongeveer 1000 titels, waaronder een 30-tal lopende tijdschriften.

  • De bibliotheek is toegankelijk na afspraak
  • Van maandag tot vrijdag
  • Boeken worden enkel in de leeszaal geraadpleegd

Precieuze reserve

Op basis van een historische verzameling van tentoonstellings- en veilingcatalogi die rond 1900 is samengebracht, bouwde het MSK de voorbije decennia een precieuze reserve uit rond de 19de en vroeg 20ste-eeuwse kunst. De verzameling bestaat uit kostbare (geïllustreerde) boeken, kunstenaarsboeken, historische tijdschriften en saloncatalogi.

Deze publicaties zijn van onmisbaar wetenschappelijk belang voor de studie van de betrokken periode. Tegelijk houden vele van deze boeken rechtstreeks verband met het oeuvre van de betrokken kunstenaars, bij wie de boekkunst vaak in het verlengde lag van hun plastische werk.

  • De precieuze reserve is erg kwetsbaar
  • Raadpleging is enkel uitzonderlijk mogelijk, na afspraak

Documentatie en archivalia

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap werd in december 2002 een documentatiecentrum opgericht dat gespecialiseerd is in de kunst en cultuur van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Het centrum wil een studiebureau zijn waar kunsthistorische documentatie en archivalia ter beschikking worden gesteld van een breed publiek. Het accent ligt op Vlaamse kunst, gekaderd in een bredere nationale en internationale context.