restauratie, gods | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Restauratie Lam Gods

Tentoonstelling
01.10.12 – 31.12.19

2016 Bezoek koninklijke familie 8

Sinds 2012 worden de panelen van het Lam Gods gerestaureerd in het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK). Tijdens de week kan je de restaurateurs live aan het werk zien, in het atelier achter glas. Tussendoor gaan er regelmatig rondleidingen en gesprekken door, zodat je helemaal op de hoogte blijft van de laatste ontdekkingen in het jarenlange proces.

Welke panelen waren er te zien?
De eerste fase van de restauratie werd afgerond eind 2016. De gerestaureerde buitenluiken keerden toen terug naar de Sint-Baafskathedraal. Meteen startte ook de tweede fase en werden de vijf panelen uit het onderste register van het altaarstuk overgebracht naar het museum. Daarbij bevond zich ook het centrale paneel met 'De aanbidding van het Lam Gods'.

Wetenschappelijk onderzoek

Ondanks het publieke karakter van de restauratie, waarbij de bezoekers de restaurateurs achter een glazen wand in het museum aan het werk konden zien, waren de restaurateurs niet permanent in het atelier aanwezig. Naast het restaureren zelf doen ze achter de schermen ook aan wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten achteraf gepubliceerd werden.