Onder vrienden | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Onder vrienden

Tentoonstelling
25.11.23 – 28.04.24

Léon Spilliaert, 'Nachtelijk strandgezicht', 1905

Tijdens de winter van 2023-24 blikt het MSK terug en vooruit. Met de tentoonstelling Onder vrienden duiken we in het verdere en recente verleden van het museum, en stellen we schenkers en legatarissen van oude en moderne kunst centraal.

Een passie voor kunst

We brengen de vrijgevigheid van tientallen verzamelaars in beeld die aan hun passie een toekomst hebben gegeven door hun geliefkoosde objecten – van groot tot klein – aan het MSK na te laten en daardoor de museumcollectie gevoelig te versterken. De tentoonstelling kijkt tegelijk vooruit en brengt museumstukken in relatie met kunstwerken van hedendaagse private verzamelaars, met wie het MSK de afgelopen decennia een bijzondere band heeft opgebouwd. Onder vrienden heeft ook een experimenteel karakter: het zoomt niet alleen in op kunstwerken die doorgaans verborgen blijven in de intimiteit van private middens, maar verbindt ook heden en verleden .

Meesters uit privécollecties

Met werken van Pierre Alechinsky, Hendrick Andriessen, Karel Appel, Simon Bening, Antoine Bourdelle, Jacques Callot, Jean-Baptiste Carpeaux, Charles Degroux, Colijn de Coter, Cornelis de Heem, Raoul De Keyser, Juliaan Dillens, Joost Cornelisz. Droochsloot, Louis Dubois, James Ensor, Henri Evenepoel, Léon Frédéric, Fernand Khnopff, Hans Hartung, Henri Leys, Meester Arnt, Constantin Meunier, George Minne, László Moholy-Nagy, Lelio Orsi, Auguste Rodin, Félicien Rops, Medardo Rosso, Peter Paul Rubens, Roelant Savery, Frans Snijders, Léon Spilliaert, Joseph-Benoît Suvée, Josse Sébastien Van den Abeele, Frits Van den Berghe, Théo Van Rysselberghe, Guillaume Vogels, Gustaf Wappers, …

Steun het MSK

Je kan op verschillende manieren je steentje bijdragen aan het MSK. Met een financiële gift, met je tijd en expertise, met kunst uit je eigen collectie... En daar krijg je natuurlijk ook steeds iets voor terug.

Centraal in beeld staat een witte buste van een vrouw. Daarachter hangen een viertal grote schilderijen uit de achttiende en negentiende eeuw. Er staan op de achtergrond twee vrouwen te kijken.