zaal, jong, geleerd | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Zaal E: Jong geleerd!

Tentoonstelling
27.03 – 29.08.21

Maurice Dupuis, 'De jonge kunstenaar (Daantje)', 1924, MSK Gent.

Je bent nooit te jong of te oud om met een open blik te kijken naar kunst. Elk schilderij heeft zijn verhaal. In deze mini-expo laten we iedereen de verhalen van de geportretteerde kinderen en families samen ontdekken – of bedenken. Hier spreekt niet het museum, maar duiken de bezoekers zelf in de kunstwerken én doen ze daar hun eigen ding mee. Want jong geleerd is oud gedaan!

Aan de muren spreken de kunstenaarskinderen tot de kijker. Op de werktafels krijgt iedereen de kans om zich te tonen aan de wereld. Klein en groot gaat tekenend aan de slag of bedenkt de verhalen achter de kunstwerken. Wie zin heeft, kan meteen zelf de teksten schrijven die ze aan de muur willen zien. De resultaten van die creativiteit blijven te zien in de zaal, en wekelijks hangt het museum enkele van de nieuwe verhalen op naast de schilderijen.

De allerkleinsten kunnen daarnaast in de voeldozen op zoek gaan naar voorwerpen die ook op de schilderijen te vinden zijn. En wie meer digitaal is aangelegd, kan met de MSK-snapchatfilters een selfie in een schilderij nemen. Je kiezen uit filters voor een portet als familie, als moeder, vader, kind of gewoon in 17de-eeuwse kledij.

‘Jong geleerd!’ is onderdeel van de familieroute, met doorheen de zalen gedichtjes en tekstjes op kindermaat. Ga samen op zoek en leer de kunst op een andere manier kennen. Voor oudere kinderen kan je ook de museum uitdagen downloaden, met opdrachten voor tijdens het bezoek.

Zaal E: het publiek in het hart van het museum
'Zaal E' is een gloednieuwe ruimte voor expressie, emotie, educatie en experiment. In de zaal komen er voortaan tijdelijke presentaties, gesprekken en ateliers, waarin bezoekers of museumpartners hun stem laten horen. Zo plaatsen we het publiek letterlijk in het hart van het museum. Laat ons ook zeker weten hoe je die nieuwe zaal ervaart. Wat werkt, wat niet, en wat zou je hier in de toekomst willen zien of doen.