Charles Doudelet | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Charles Doudelet

Collectiepresentatie

Tentoonstelling
29.10.22 – 05.05.23

Charles Doudelet,'La Mort en tant que patineur', 1916, MSK Gent.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Les Portes d’or. Charles Doudelet (1861-1939) et le symbolisme die van 22 oktober 2022 tot 5 maart 2023 plaatsvindt in het Musée Félicien Rops in Namen, brengt het MSK in een van de zalen een collectiepresentatie van het werk van de Gentse kunstenaar.

De symbolistische schilder, graficus en illustrator Charles Doudelet startte zijn artistieke loopbaan in de Arteveldstad. Net als George Minne (1866-1941) was hij bevriend met de dichter en toneelschrijver Maurice Maeterlinck (1862-1949), zijn geestverwant voor wie hij tal van publicaties illustreerde.

In het oeuvre van Doudelet domineren vervreemding en mysterie die hij doorgaans in beeld bracht in expressieve arabesken, decoratieve stilering en het gebruik van hevig zwart en wit.
Het hier getoonde ensemble bevat voornamelijk werken op papier die afkomstig zijn uit een omvangrijk fonds d’atelier van de kunstenaar dat de stad in 1976 van Rotary Club Gent geschonken kreeg. Deze selectie is aangevuld met door Charles Doudelet geïllustreerde boeken die het museum tijdens de afgelopen jaren verwierf, waaronder Beatrijs dat beschouwd wordt als één van de hoogtepunten in het moderne boekdesign in België van rond de eeuwwisseling.