Collectie naar buiten | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Collectie naar buiten

De 225ste verjaardag van het museum (van september 2022 tot september 2023) vormde de aanleiding voor een groot participatieproject met en voor Gentenaars. Onder de noemer ‘Collectie naar buiten’ gingen we samen met partners in de Gentse buurten aan de slag met de museumcollectie. We gingen in de wijken op zoek naar fervente kunstliefhebbers, maar net zo goed naar mensen die ons helemaal niet kenden of niet wisten te vinden.

Resultaat

Het resultaat van zo'n traject kon een gesprek over een kunstwerk zijn, een reeks creatieve workshops of evengoed een feestelijke stoet doorheen de buurt. Zo onderzocht het MSK zijn relatie met de inwoners van Gent, en wilden we drempels weghalen voor wie het niet evident is om een museum te bezoeken. De resultaten uit dit traject werden bovendien ook in de museumzalen getoond, als bewijs van de constante wisselwerking tussen de stad, zijn museum en haar bewoners

Volg de activiteiten

Het traject werd hieronder gedocumenteerd. Ontdek hier ook al het videomateriaal!

WijkWonders

Een jaar lang namen zo’n 400 leerlingen van Academie voor Beeldende Kunsten Gent uit 13 verschillende wijken deel aan het project ’Collectie naar Buiten‘. Ontdek hun werk op de tentoonstelling WijkWonders, van 3 juni tot en met 17 september in het MSK.

20230427 MSK De Boomhut c Martin Corlazzoli COR07596

Sluizeken-Tolhuis-Ham

In de Drongenhofkapel worden werken van Berlinde De Bruyckere, Dirk Braeckman en Wim Delvoye tentoongesteld. De leerlingen van de nabijgelegen school De Mozaïek kwamen ze bekijken en zochten naar 3 woorden die vertellen welke indruk de kapel en in het bijzonder het werk van De Bruyckere bij hen achterlieten.

Drongenhofkapel Karen Rodts

Watersportbaan

Een feestelijke circusparade aan de Watersportbaan vormde het slotpunt van een creatieve samenwerking tussen Circusplaneet, het MSK en de kinderen uit de wijk rond de Watersportbaan via speelpleinwerking Kabonga. Een hele week lang leerden de kinderen circustechnieken en werkten ze aan de creatie van een reuzenvogel.

© Martin Corlazzoli

Ledeberg & Binnenstad

De kinderen en jongeren van ‘Mais Quelle Chanson’ uit Ledeberg bezochten tijdens het feestjaar regelmatig het museum om de collectie te onderzoeken als voorbereiding op hun muziektheaterproductie.

Collectie naar buiten: Ledeberg & Binnenstad 3

Nieuw Gent

In de wijk Nieuw Gent vindt jaarlijks in augustus het ‘Kleurrijke Kunstenfestival’ plaats. Voor de 2022 editie deden de kinderen inspiratie op in het MSK.

Nieuw Gent 1

Rabot Blaisantvest

Leerlingen van de bizonklas namen deel aan een kunsttraject waarin de krachtige band tussen grootouders en kleinkinderen centraal staat, ongeacht de (fysieke) afstand die er tussen beiden soms is.

20230306 MSK Workshop Mandala1 c Martin Corlazzoli COR02647

Binnenstad

De leerlingen van het François Laurentinstituut namen tijdens het feestjaar een jaar lang deel aan Collectie naar buiten. Ook de leerkrachten volgden een artistieke teambuilding bij MSK-gids Rozemarijn de Keyser.

20230210 MSK Open Atelier c Martin Corlazzoli COR00147

Wondelgem

Vier verschillende partners uit Wondelgem werkten samen aan een creatief project met als thema bloemen en planten uit de collectie van het MSK. Dit resulteerde in vier metershoge bloemenbogen voor het woonzorgcentrum De Liberteyt die door alle (buurt)bewoners konden bewonderd worden.

20230623 MSK Bloemenbogen c Martin Corlazzoli COR05102

Oostakker

De leerlingen uit de Letterdoos werkten een heel schooljaar rond taal in de kunst en kunst in hun eigen leefwereld en vonden hiervoor inspiratie in het MSK. Ze organiseerden een kunstroute in Oostakker en dompelden hun schoolfeest onder in een kunstige sfeer.

20230628 MSK Kunstenroute c Martin Corlazzoli COR07753

Desteldonk

Onder de vleugels van kunstorganisatie Wallin maakten kinderen en jongeren uit Desteldonk een graffiti wall voor hun leefplein. Hiervoor baseerden ze zich op De meesterschilder van Jan Verhas uit de MSK-collectie.

Cover Desteldonk