Collectie naar buiten: Desteldonk | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Collectie naar buiten: Desteldonk

Cover Desteldonk
© Martin Corlazzoli

Onder de vleugels van kunstorganisatie Wallin maakten kinderen en jongeren uit Desteldonk een graffiti wall voor hun leefplein. Hiervoor baseerden ze zich op De meesterschilder van Jan Verhas uit de MSK-collectie.

In 2023 lanceerde de Stad Gent in Desteldonk een project om vrijetijdsaanbod te ontwikkelen voor de kinderen en jongeren in deze wijk. Het MSK dacht samen met ouders en de betrokken partners na hoe het leefplein in Desteldonk een ‘gezicht’ kon geven. De kunstorganisatie Wallin’, gespecialiseerd in street art en graffiti, werd als partner mee aan boord gehaald. Met hun hulp organiseerde het MSK creatieve street art workshops geïnspireerd op de museumcollectie. 

De kinderen bezochten vooraf het museum en street art locaties in de stad, om extra inspiratie op te doen. Ze baseerden zich uiteindelijk op het kunstwerk De meesterschilder van Jan Verhas en verbeeldden zichzelf als jonge meesterschilders op een 7 meter lange muur die nu staat te pronken op het leefplein in Desteldonk. De jongste kinderen van de groep maakten een drieluik waarop een grote stad te zien is, met leuke graffiti treintjes.

Partners: Wallin’, wijkregisseurs Christine Vercauteren en Nathalie Desmet, educatief medewerker Valerie Vercauteren.

Met dank aan Pieter Verbeke van Wallin’ en gidsen Bieke Brunin en Katrien Detremerie voor het verzorgen van de creatieve workshops.