Collectie naar buiten: Nieuw Gent | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Collectie naar buiten: Nieuw Gent

Nieuw Gent 1
Collectie naar buiten: Nieuw Gent (c) Tom De Witte

In de wijk Nieuw Gent vindt jaarlijks in augustus het ‘Kleurrijke Kunstenfestival’ plaats: een feestelijk gebeuren dat kinderen enthousiast wil maken voor circus, theater, muziek en beeldende kunst. Voor de voorbije editie deden de kinderen inspiratie op in het MSK. 

In 2022 gingen kinderen uit Nieuw Gent in het MSK op zoek naar bloemen in de collectie en maakten ze kleurrijke poppen, vertrekkende van hun eigen lichaamsomtrek. Ze leerden over het slakkenhuis van Patrick van Caekenbergh en de tronies en grimassen op 16de-eeuwse schilderijen. Terug in hun wijk oefenden ze een week lang op allerhande acrobatieën en theatertechnieken en bereidden ze hun feestelijke parade voor. Al zingend trokken ze de straten in, om iedereen warm te maken voor de grote circusshow die ze voor alle buurtbewoners hadden voorbereid. De poppen die ze in het museum maakten, wandelden trots mee!

De kinderen vonden inspiratie in: ‘De doornenkroning’ (ca.1520) van Meester van het Pflock retabel, 'De Kruisdraging’ (ca. 1510-1516) van Jheronimus Bosch, ‘De Schelp’ (1999-2009) van Patrick Van Caeckenbergh en ‘Bloemenkrans’ (17de eeuw) van Daniël Seghers.

Een samenwerking tussen het MSK, Circusplaneet, Manoeuvre, Mais Quelle Chanson, Bloemenstad, Larf, Campus Atelier en Wallin’.

Lees hier meer over Collectie naar buiten.