Gabriel (detail) - Sint-Baafskathedraal Gent © www.lukasweb.be – Art in Flanders vzw, Dominique Provost (2).jpg

Omwille van de preventiemaatregelen rond de verdere verspreiding van het coronavirus zijn we genoodzaakt om het museum te sluiten t.e.m. 19 april. In tussentijd is het niet langer mogelijk om tickets aan te kopen. Als je een ticket kocht voor een bezoek tijdens deze periode, zal je persoonlijk door het museum worden gecontacteerd. Houd ook onze website en www.vaneyck2020.be in het oog voor verder nieuws. We brengen tickethouders tijdig op de hoogte wanneer de tentoonstelling heropent. Het is intussen niet nodig om zelf contact op te nemen.

lees meer

Momenteel loopt in ons museum de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard. En zeker de helft daarvan reist naar Gent. Tijdens de tentoonstelling keren de acht gerestaureerde buitenpanelen van het gesloten altaarstuk, samen met de nog niet gerestaureerde voorstellingen van Adam en Eva, een laatste maal terug naar het MSK.

De 10 resterende panelen van het Lam Gods blijven te zien in de Sint-Baafskathedraal. Voor de eerste en laatste maal in de geschiedenis worden de buitenpanelen in gesprek gebracht met een schat aan werken door Jan van Eyck en zijn atelier, door tijdgenoten en Italiaanse meesters. Speciaal voor deze unieke tentoonstelling worden maar liefst 13 museumzalen volledig heringericht.

Jan van Eyck, Portret van een man met blauwe kaproen, ca. 1…
Jan van Eyck, Portret van een man met blauwe kaproen, ca. 1428-30 (Muzeul National Brukenthal, Sibiu, Roemenië)

In onze museumzalen zal je de verwondering ervaren die de tijdgenoten van Jan van Eyck voelden bij het zien van zijn werk. Je komt er dichter dan ooit bij Van Eycks meesterschap en genie. Kom naar Gent en bewonder in detail de revolutionaire blik van onze meester. ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ wordt een absolute once in a lifetime-ervaring.

Jan van Eyck, De Annunciatie diptiek, ca. 1433-35 (Museo Na…
Jan van Eyck, De Annunciatie diptiek, ca. 1433-35 (Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid)

OMG! Een themajaar en een bezoekerscentrum
In 2020 huldigt Gent zijn grote Vlaamse Meester. De stad laat met het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ zien dat Van Eyck na zes eeuwen nog steeds zijn stempel op de stad drukt. Generatie na generatie inspireert Van Eyck nieuwe meesters, die in 2020 met grote trots in de kijker zullen worden gezet. Beeldende kunsten, theater, dans, design, mode, gastronomie, muziek en zelfs shoppen zullen een jaar lang baden in de sfeer van Van Eyck en zijn virtuoze meesterwerk. Kom naar Gent en laat je zintuigen prikkelen. Van Eyck was here. And will be here to stay. Will you?

Later in 2020 opent in de Sint-Baafskathedraal bovendien een nieuw bezoekerscentrum. Een combinatie van originele kunstschatten en moderne presentatietechnieken zal daar gebruik worden om het verhaal achter het veelluik van de gebroeders Van Eyck te vertellen en de vele boodschappen verhuld in het Lam Gods toe te lichten.

Toerisme Vlaanderen ondersteunt zowel de tentoonstelling als het nieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal als hefboomproject binnen het programma Vlaamse Meesters. Met dit programma rond Rubens, Bruegel en Van Eyck, willen Toerisme Vlaanderen en zijn partners 3 miljoen culturele meerwaardezoekers van over heel de wereld naar Vlaanderen brengen.