collectie | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

De collectie

Ontdek 600 jaar kunst

Tentoonstelling
permanent

Cornelis de Vos, 'Familieportret', 1630, MSK Gent

Het MSK beschikt over een indrukwekkende topcollectie. In de verrassende presentatie etaleren we de collectie in al haar diversiteit, gespreid over maar liefst 35 zalen. Je ontdekt er nieuwe thema’s, monografische zalen en tientallen nooit eerder getoonde werken, in een parcours dat belooft te prikkelen en te verrassen.

Het MSK is uiteraard bekend voor topkunst van de 14de tot de 20ste eeuw, met publiekslievelingen zoals Jheronimus Bosch, Pieter Paul Rubens, James Ensor, Emile Claus of René Magritte. Maar veel rijkdom zit verborgen achter de schermen. We brengen die diversiteit naar boven: van beeldhouwwerk en kunst op papier tot buitenbeentjes zoals voorstudies en ateliermateriaal.

Religieuze voorwerpen vullen de middeleeuwse kunst aan, via ontwerptekeningen en materiaalstudies ontsluieren we het creatieproces en tonen we de hand van de schilder en de beeldhouwer. Enkele schilderijen komen vrij in de ruimte te staan, zodat het voor het eerst mogelijk is om hun beschilderde achterzijde te bewonderen. We confronteren progressieve met behoudsgezinde kunstenaars, terwijl kunsttijdschriften de moderne jaren 1920 tot leven wekken.

De kunstwerken gaan voortaan op intensere manieren in dialoog met elkaar en met de bezoeker. Bovendien wordt het chronologische parcours geregeld onderbroken door nieuwe themazalen. Die nodigen de bezoeker uit tot reflecties over de eeuwen heen. Over armoede en rijkdom, de relatie tussen stad en platteland, of over hoe mensen zichzelf en hun geliefden vereeuwigen in een portret.

De mens in zijn alledaagse bestaan loopt als een rode draad door deze themazalen. Het museum toont zo hoe elk kunstwerk vele verhalen in zich draagt: deze van de kunstenaar die het maakte, van de wereld waarin het ontstond, maar net zo goed deze die de kijker er zelf in leest. De vragen die mensen via kunst willen beantwoorden, waren vroeger niet zoveel anders dan vandaag. En wanneer wij kijken naar hun creaties, kunnen we niet anders dan ons eigen verhaal toe te voegen aan het hunne.

In de presentatie is er geregeld ruimte voor ingrepen door actuele kunstenaars. Zij laten zich inspireren door de historische collecties en introduceren nieuwe perspectieven. Zo is de fresco 'The Arena' door Luc Tuymans letterlijk ingebed in de museummuren. Patrick Van Caeckenbergs 'sigarenkistje' biedt een hedendaagse kijk op de vroegmoderne Wunderkammer, en in de inkomhal nodigt 'Written Room' door Parastou Forouhar je uit tot nadenken over taal en identiteit.

Lees meer over 'The Arena'.
Lees meer over 'Het sigarenkistje'.
Lees meer over 'Written Room'.

Van 02.09.2 t.e.m. 03.09.23 vieren we de 225ste verjaardag van het MSK. Een jaar lang blikken we terug op onze rijke geschiedenis én stellen we de vraag wat het vandaag betekent om een museum te zijn. De vaste collectiezalen worden daarvoor uitgebreid met een historisch parcours dat het verhaal van het MSK uit de doeken doet. Aan de hand van de gratis audiogids kom je in 10 haltes alles te weten over de museumgeschiedenis en het reilen en zeilen voor en achter de schermen.

Maandelijks kan je ook meewandelen op een instaprondleiding georganiseerd door het museum. Eén van onze museumgidsen staat dan stil bij een specifiek stukje museumgeschiedenis.

Plan je groepsbezoek

Wil je het MSK bezoeken met vrienden of familie, met de school, je vereniging of bedrijf? Check dan ons ruime aanbod voor groepen, met en zonder gids!

20220303 LGBTQ

MSK 225: historisch parcours

Kom aan de hand van collectiestukken, een thematische audiogids en multimediale toepassingen alles te weten over 225 jaar MSK, en over het reilen en zeilen van een kunstmuseum.

DSC05674

MSK 225: historisch parcours

Kom aan de hand van collectiestukken, een thematische audiogids en multimediale toepassingen alles te weten over 225 jaar MSK, en over het reilen en zeilen van een kunstmuseum.

DSC05674