Terugblik op een bijzonder geslaagd feestjaar in het MSK! | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Terugblik op een bijzonder geslaagd feestjaar in het MSK!

20220902 MSK 225 opening c Martin Corlazzoli COR06744
© Martin Corlazzoli

Het voorbije jaar vierde het MSK zijn 225ste verjaardag én 125 jaar De Vrienden. We blikken voldaan terug op 12 geslaagde maanden met twee toptentoonstellingen, een uitdagend activiteitenprogramma en een groot participatieproject in de hele stad. Meer dan 130.000 mensen vonden hun weg naar het feestprogramma. Hieronder enkele highlights.

September: Feestweekend

Op 2 en 3 september gaven we het startschot voor het feestjaar met live muziek, een Gentse ontwerpers markt, foodtrucks, een Bal 1900 en de opening van de tentoonstelling Albert Baertsoen (zie verder).

Oktober: Collectie naar buiten

Tijdens het feestjaar werd buiten de muren van het museum een groot participatieproject voor Gentenaars opgezet: Collectie naar buiten. Een van die projecten speelde zich af in en rond de Drongenhofkapel. De leerlingen van school De Mozaïek lieten zich onder meer inspireren door een werk van Berlinde De Bruyckere. Hun creaties werden op 15 oktober in de Drongenhofkapel tentoongesteld en vervolgens in de hemicyclus van het MSK.

November: Albert Baertsoen

Met de tentoonstelling Albert Baertsoen kon het publiek van september tot november kennismaken met de bijzondere landschappen en stadszichten van ‘le peintre de gand’. Aan het begin van de 20ste eeuw was hij één van de meest internationaal tentoongestelde Belgische artiesten, nadien werd hij vergeten, tot nu!

December: Museumnacht

In december zorgde het MSK-jongerencollectief Schoonvolk voor een heerlijke Museumnacht met een ‘silent disco’ in de hemicyclus en AI- en andere interventies in de collectie door LUCA-studenten.

Januari: Amenra akoestisch

Voor het feestjaar ging het MSK een samenwerking aan met Amenra-frontman Colin H Van Eeckhout. Vanuit een fascinatie voor de MSK-collectie en het werk van Theodoor Rombouts, ging hij in dialoog met collega kunstenaars en met de Gentse kunstwerken. Op de eerste Late Donderdag van 2023 bracht hij met Amenra een unieke akoestische set in de Lambeaux-zaal.

Februari: Theodoor Rombouts

Vanaf eind januari tot april presenteerde het MSK de eerste monografische tentoonstelling ooit over de Vlaamse 17de eeuwse meester Theodoor Rombouts. De bijzonder druk bezochte tentoonstelling ontsluierde Rombouts’ artistieke persoonlijkheid en plaatste zijn werk in een heel nieuw perspectief.

Maart: Jozef van Wissem & CHVE

In maart lieten luitenist Jozef van Wissem en draailierspeler CHVE hun etherische klanken op ons los ten midden van de monumentale werken van Rombouts.

April: Board game night

Geïnspireerd door de taferelen van Rombouts werden er op de Late Donderdag van april echte board games in het museum gespeeld. Tussen de kunstwerken speelden bezoekers Avatar, Pandemic of Catan.

Mei: Pride & Paintings

Het Gentse dragcollectief House of Lux hoste de eerste 'draglesque' avond in het MSK. Als op een minifestival konden de museumbezoekers in verschillende zalen uiteenlopende acts ontdekken.

Juni: WijkWonders

In juni opende de tentoonstelling WijkWonder met creaties van zo’n 400 leerlingen uit 13 verschillende Gentse wijkateliers waar ze een jaar lang aan werkten. Inspiratie hiervoor vonden ze in de collectie van het MSK. 

Juli: Stadswandelingen

Tijdens het feestjaar kon je ook aan de hand van stadswandelingen meer te weten komen over de geschiedenis van het MSK. Onder meer tijdens de Gentse Feesten namen gidsen geïnteresseerden mee naar verschillende locaties in de stad, van parken en begraafplaatsen tot andere plekken die belangrijk waren voor kunstenaars of het museum. En je kon ook zelf op pad gaan met de speciaal uitgegeven wandelgids.

Augustus: Twee feestparcours

Twee thematische parcours gidsen je doorheen de geschiedenis van het museum. In het historisch parcours kom je aan de hand van collectiestukken, een thematische audiogids en multimediale toepassingen alles te weten over 225 jaar MSK. In het ‘De Vrienden’-parcours maak je aan de hand van archiefdocumenten e.a. kennis met de hoofdrolspelers van 125 jaar mecenaat.