LGBTQ+ en de MSK-collectie | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

LGBTQ+ en de MSK-collectie

na reservatie
rondleiding
Maarten van Heemskerck, 'De man van smarten', 1532, MSK Gent
Maarten van Heemskerck, 'De man van smarten', 1532, MSK Gent

Het MSK lanceert als eerste in België een LGBTQ+ rondleiding door de vaste collectiepresentatie. Aan de hand van 11 kunstwerken denken we na over de queer geschiedenis die letterlijk aan de muren hangt, maar nooit eerder is verteld. We zien hoe genderidentiteit en seksuele geaardheid in het verleden werden benaderd, en we denken na over hoe we er vandaag naar kijken.

Scènes van de godin Artemis en haar vrouwelijke gezellen, de transformatie van Hermaphroditus, of het oudste MSK-portret van een ‘man die een relatie had met een man’: het zijn enkele van de stops in de kersverse tour. We nodigen bezoekers uit om deze verborgen verhalen te ontdekken en in gesprek te gaan over de thema’s die aan bod komen.

De rondleiding is samengesteld door leden van de LGBTQ+ gemeenschap, en is dan ook een 'safe space' met respect voor ieders beleving. Ze zal ook blijven evolueren, naarmate we met andere ogen kijken naar de Genste collectie. Voor scholen kan de rondleiding bovendien een originele manier zijn om deze thema’s te bespreken met de klas.