Rombouts door de ogen van Susan from Grindr, Dirk… | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Rombouts door de ogen van Susan from Grindr, Dirk Braeckman en Helena Mayorga Paredes

Hoofdafbeelding

Het MSK vroeg aan drie artiesten uit het Gentse om oog in oog te gaan staan met een werk van Theodoor Rombouts en er vanuit hun achtergrond over te reflecteren.

Susan from Grindr is medeoprichter van het Gentse drag collectief House of Lux en een gevestigde waarde in de Belgische drag scene. Met haar drag persona wil ze tonen dat gender niets meer dan een construct is, inventieve en expressieve outfits vormen hierbij haar ultieme partners in crime.

Met haar uitgesproken oog voor mode en kleur kijkt Susan naar Triktrakspelers (ca. 1632, North Carolina Museum of Art).

Fotograaf en beeldend kunstenaar Dirk Braeckman nam deel aan talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland en vertegenwoordigde in 2017 België op de 57e Biënnale van Venetië. Zijn werk wordt gekenmerkt door vaak donkere fotografische beelden en maakt deel uit van belangrijke collecties overal ter wereld.

Hij koos voor Drinktafereel met Bacchus (1634, Robilant + Voena) en gaat op zoek naar wat licht en kleine details in het schilderij ons kunnen vertellen.

Helena Mayorga Paredes is half Chileens en half Belgisch en studeerde als eerste vrouwelijke gitarist af aan het Conservatorium van Gent. Met haar band Mayorga won ze in januari De Nieuwe Lichting 2023, de talentenjacht van Studio Brussel. Nu gaat het razendsnel, in juni speelt Mayorga op Werchter.

Vanuit haar expertise als muzikant kijkt Helena naar Gitaarspelende vrouw (ca. 1625–30, privéverzameling).