objections | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Objections

Blanca Callén, Soledad Gutiérrez & Laurence Rassel

Tentoonstelling
18.02 – 18.05.17

Zaalinzicht 2017

Hoe kunnen we verwaarloosde objecten een nieuw leven geven? Hoe kunnen we anders omgaan met de dingen die ons omringen? Welke kracht en verzet schuilen er in voorwerpen? Blanca Callén (onderzoeker), Soledad Gutiérrez en Laurence Rassel (curatoren) onderzoeken het (her)waarderen van objecten. En in het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) gaven we afgedankte voorwerpen een nieuw leven, via creatieve schrijfworkshops, inpaksessies en veilingen. In samenwerking met Manoeuvre, ONBETAALBAAR en Anneleen Van Offel reisde hun project van Barcelona naar Gent.

Open ateliers van 18.02 tot 14.05
Om de mogelijke levens van dingen te verkennen werden de bezoekers uitgenodigd om voor een afgedankt object een nieuw verhaal te schrijven. Het museum werd op die manier belicht als plaats van zorg, herstel en transformatie van vergeten voorwerpen en verhalen. 'Objections' gebruikte verbeelding en vormgeving in om onze dagelijkse wegwerpeconomieën in vraag te stellen. 

Zomertentoonstelling: 03.06–27.08.2017
'Objections' werd ontwikkeld in de Fundació Antoni Tàpies (Barcelona) en werd tijdens de zomertentoonstelling 'Manufactories of Caring Space-Time' gepresenteerd door de multidisciplinaire kunstenaars Patricia Esquivias (Spanje), Grace Ndiritu (Kenia/Verenigd Koningkrijk) en Oriol/Vilanova (Spanje) en Manoeuvre (Gent).

Protocols voor de toekomst
Elk van de drie projecten die doorgingen onder 'Manufactories' werd vertaald in een concrete handleiding of protocol. Hiermee kan elke organisatie zelf aan de slag met de lessen die het MSK en haar partners leerden in de loop van twee jaar experimentatie.