manufactories, caring, space-time | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Manufactories of Caring Space-Time

Tentoonstelling
03.06 – 27.08.17

173 DSF8375

Met ‘Manufactories of Caring Space-Time’ creërden het Museum voor Schone Kunsten Gent, 49 Nord 6 Est FRAC Lorraine (Metz) en Fundació Antoni Tàpies (Barcelona) een platform voor reflectie over het relationele, collaboratieve en collectieve als nieuwe tendensen in de kunst. Twee jaar lang gingen er workshops, performances, interviews en reflectiemomenten door bij de kunstorganisatie en de vele partners. In totaal namen meer dan 2000 bezoekers deel. De resultaten van deze twee jaar kwamen ten slotte terug naar Gent, voor een grote slottentoonstelling.

Twee jaar en drie internationale projecten
In 2015 bouwden de MSK-bezoekers het Micromuseum Gent, samen met de Russische kunstenaars Gorod Ustinov. Het duo ging samen met de museumbezoekers aan de slag met eenvoudige en soms oude materialen. Door deze materialen te bekijken, te voelen en erover na te denken, creëren ze nieuwe vormen. Schijnbaar tegenstrijdige materialen, zoals textiel en kogelhulzen, worden door dit proces omgevormd tot communicatiemiddel.

In 2016 gingen er een reeks bewegingsworkshops door, begeleid door de Tunesische choreografen Selma en Sofiane Ouissi. Ze verkenden de kracht van non-verbale communicatie en haar potentieel om landsgrenzen, sociale verschillen en taalbarrières te overstijgen. Het resultaat van deze workshops kreeg de vorm van een performance: 'Le moindre geste'.

En in 2017 werd gewerkt rond afgedankte voorwerpen, en hoe we die een nieuw leven kunnen geven. Blanca Callén (onderzoeker), Soledad Gutiérrez en Laurence Rassel (curatoren) onderzochten het (her)waarderen van objecten. In samenwerking met kunstenplek Manoeuvre, ONBETAALBAAR en schrijfster Anneleen Van Offel reisde dit project van Spanje naar Gent. Daar kon je afgedankte voorwerpen een nieuw leven geven, via creatieve schrijfworkshops, inpaksessies en veilingen.

Slottentoonstelling in Gent
Voor de slottentoonstelling reisden de resultaten van de drie projecten terug naar Gent. Ze werden er aangevuld door nieuwe ingrepen door kunstenaars Patricia Esquivias (Spanje), Grace Ndiritu (Kenia/Verenigd Koninkrijk), Oriol Vilanova (Spanje), Slinkachu (Verenigd Koninkrijk) en Manoeuvre (Gent, België). Bovendien werd tijdens de openingsavond en de erop volgende weken verschillende malen de performance 'Le moindre geste' door Selma en Sofiane Ouissi op zaal uitgevoerd.

Protocols voor de toekomst
Elk van de drie projecten die doorgingen onder 'Manufactories' werd vertaald in een concrete handleiding of protocol. Hiermee kan elke organisatie zelf aan de slag met de lessen die het MSK en haar partners leerden in de loop van twee jaar experimentatie. Met de protocols willen de projectpartners hun ervaringen doorgeven aan de toekomst, en het project laten leven buiten de grenzen van de eigen organisatie.