julia, margaret, cameron | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Julia Margaret Cameron

Tentoonstelling
14.03 – 14.06.15

Julia Margaret Cameron, 'Julia Jackson', 1867,  Victoria and Albert Museum of London.

In het Museum voor Schone Kunsten Gent stond de lente van 2015 in het teken van Julia Margaret Cameron (1815 – 1879). Cameron was een van de belangrijkste en meest innoverende fotografen van de negentiende eeuw, maar ze blijft buiten een selecte wereld van kenners toch grotendeels onbekend. En daar wilde het MSK verandering in brengen.

Experimenteren met een nieuwe kunstvorm
Camerons krachtige portretten zijn wellicht het meest bekend. Maar de modellen die ze voor haar liet poseren – vrienden, familie en bedienden – plaatste ze ook in een Bijbelse, historische en allegorische context. Haar foto’s waren om verschillende redenen baanbrekend: Cameron hield ze doelbewust onduidelijk, onscherp zelfs, en ze vertonen krasjes, vlekken en andere sporen van het maakproces. Haar onconventionele aanpak kwam haar op kritiek te staan, maar de schoonheid van haar composities en haar toewijding aan de fotografie als een kunstvorm leverden haar ook bewondering op.

In 2015 werd de 200ste verjaardag van Camerons geboorte gevierd en de 150ste verjaardag van haar eerste tentoonstelling, in 1865, in het toenmalige South Kensington Museum in Londen (het huidige Victoria and Albert Museum). Met de organisatie van de overzichtstentoonstelling ‘Julia Margaret Cameron (1815-1879), pionier van de fotografie’ vierde het MSK Gent deze dubbele verjaardag, als enige museum op het Europese continent. Voor de tentoonstelling werd geput uit de rijke verzameling fotografie van het Victoria and Albert Museum.