Schoonvolk viert mee! | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Schoonvolk viert mee!

Salon des Jeunes 2021
© Martin Corlazzoli

In september blaast het MSK 225 kaarsjes uit. Wij, Schoonvolk, vieren mee! De voorbije maanden hebben we gebrainstormd en vergaderd over wat het volgende academiejaar zal brengen. Want geen verjaardag zonder feest.

In september blaast het MSK 225 kaarsjes uit. Naast het feit dat het museum nog steeds bestaat in al zijn glorie en prestige, is het feit dat het nog steeds hip is, eigenlijk nog straffer. Er zijn namelijk weinig zaken uit de 18de eeuw die vandaag nog in zijn. Dit gebeurde niet door stil te staan, maar door te groeien, samen met zijn tijd. Het MSK is cultureel erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven; en met elke nieuwe generatie volgt ook een nieuw pakket standaarden en klemtonen. Wij, Schoonvolk, zijn deel van die volgende generatie gepassioneerde kunstliefhebbers die het voortbestaan van het museum wil verzekeren. Het is dus onze taak om het museum jong en relevant te houden.

Daarom organiseerden wij vorig jaar Salon des Jeunes, de tentoonstelling waar jonge kunstenaars de kans kregen werk te maken geïnspireerd op oude kunst van toenmalige jonge makers. Dit bracht vele jongeren naar het museum en was een enorm succes. Sindsdien stonden we echter niet stil. Op de nocturne van drie maart organiseerden we een schetsavond waarbij jong en oud, met potlood en papier, gezellig samen door de zalen trokken. Later in maart gaven twee van onze leden de rondleiding “borsten, billen en moraalfilosofie”. Hierin werden lichamen in de collectie kritisch onder de loep genomen. 

Op de nocturne van mei waren eveneens borsten en billen aanwezig, namelijk in de “pikante fotozoektocht” waarbij je in de museumzalen op zoek kon gaan naar allerlei sensuele details. En in juni stelde het museum opnieuw zijn zalen open voor de studenten met blok@MSK. Zo konden zij het academiejaar rustig én in schoonheid afronden. En ook nu zijn de studenten welkom, tijdens de tweede zit.

We stonden de laatste maanden dus niet stil en zijn dat komende tijd ook niet van plan. De voorbije maanden hebben we vooral gebrainstormd en vergaderd over wat het volgende academiejaar ons zal brengen. Want zoals gezegd en geschreven, viert het museum vanaf september een jaar lang haar 225ste verjaardag. En wat is een verjaardag zonder feest?

Tijdens het feestjaar plannen we onze eigen audio-guide te lanceren. Geen traditionele audioguide vol historische feitjes, wel hedendaagse kritische bedenkingen die de relevantie van de collectie in de verf zetten. Ook zullen we het aanbod in de museumshop uitbreiden met enkele nieuwe items. We werken momenteel aan kaartjes en zelfs een kleurboek in de meest volwassen betekenis van het woord. Naast de hernemingen van blok@MSK en een schetsavond, zullen we ook bijdragen aan het project Collectie naar buiten, een initiatief van Karen Rodts. 

Bij een feestjaar hoort natuurlijk ook een echt feestje. We moeten toegeven dat onze oudere collega’s op veel vlakken veel meer expertise hebben dan wij, maar betreffende een feestje bouwen kunnen zij misschien wel nog iets leren van onze generatie. Daarom zullen wij een silent disco organiseren tijdens de museumnacht van 2022, een feestje dat nog lang zal nasuizen in onze herinneringen. Al dansend en zingend vieren we dus de 225ste verjaardag van het museum, de 125ste verjaardag van de Vrienden van het Museum, maar ook - minder indrukwekkend, maar nog steeds noemenswaardig - de 5e verjaardag van Schoonvolk. Santé!

Binnenkort te zien met vernieuwde verjongingskuur,
Schoonvolk!