Creaties 225 jaar MSK | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Creaties 225 jaar MSK

Maak kennis met de limited editions van 10 bijzondere ontwerpers en andere creaties die speciaal voor het feestjaar werden gemaakt.

Astrid Vandendael

Astrid Vandendael studeerde illustratie in PXL Hasselt en animatiefilm aan het KASK in Gent. Voor het MSK maakte ze twee blikken doosjes met een schriftje en bloemzaadjes waarvoor ze zich liet inspireren op het stilleven ‘Vanitas’ (1650) van Hendrick Andriessen.

Astrid Vanderdael metalen doos groot 1 retouche

Elisa Lee

Elisa Lee, het juwelenlabel van Elisabeth Leenknegt, staat voor  ongeëvenaard vakmanschap, zorg voor de planeet én voor elkaar. Ze liet zich inspireren door het schilderij 'Haven. Opus 2' (1926) van Victor Servranckx om een paar luxueuze oorbellen te creëren.

Oorbellen zilver 2

Fleurfatale

Fleurfatale is het juwelenlabel van grafisch ontwerper en edelsmid Greet Tanghe. 'Het Goede Huis' van Gustave Desmet inspireerde haar voor een nieuwe collectie juwelen: Gusta, een ode aan de vrouw en de vrouwelijkheid.”

Web foto

helen b

helen b staat voor Helen Blanchaert – een vrolijke veertiger met een groot creatief talent uit Gent. Voor het MSK maakte ze porseleinen bekers in haar typerende stijl geïnspireerd door Jheronimus Bosch, Gustave Van de Woestyne én de fries boven de museumingang.

Helen B beker 1 c Sven Bontinck

J-oké

Voor Joke Bleys begon het allemaal met cadeautjes voor vrienden en familie, voornamelijk juwelen en keramiek. Omdat de vraag steeds groter werd, begon ze haar eigen label J-oké. Voor het MSK maakte ze keramieken kandelaars en oorknopjes geïnspireerd door Emile Claus en Théo Van Rysselberghe. 

Joke Bleys doos

Jozias Boone

Jozias Boone ruilde zijn 1000x gekopieerde cursussen kunstgeschiedenis in voor het echte werk: het edele ambacht van drukker en richtte in 1999 een eigen drukkerij op. Voor het MSK maakte Jozias notitieboekjes uit kwaliteitsvol papier, gebonden met singersteek.

Schriftjes gekleurd groot 3

Vladimir Ivaneanu

Vladimir Ivaneanu is beeldend kunstenaar en docent aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent. Daarnaast is hij ook de drijvende kracht achter Printstudio 868. Voor de 225ste verjaardag van het MSK Gent lanceert hij met Jozias Boone kronen geïnspireerd op Vlaamse Meesters uit de MSK collectie. 

De koning te rijk

Karen Vande Casteele

Karen Vande Casteele werd geboren met een ernstige vorm van astma. Tekenen is voor haar een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Voor het beschilderen van de lampen vond ze inspiratie bij de mozaïeken aan de ingang van het museum. 

Karen Vande Casteele

Sabien Clement

Sabien Clement is illustrator van kinderboeken. Voor het MSK ontwierp ze drie porseleinen tegeltjes gebaseerd op beelden van George Minne, Egide Rombaux en Jules II Van Biesbroeck.

Sabine Clement George Minne

wolvis

In 2013 richtte de Gentse architecte Griet Depoorter wolvis op. Na enkele jaren in architectuurstudio's te hebben gewerkt, besloot ze haar passie voor breiwerk te volgen. Voor het MSK werkte ze een ontwerp uit gebaseerd op het grondplan van het museum om tot een sjaal met grafisch erg sterk patroon te komen.

Wolvis 006 10

Andere creaties

Daarnaast zijn er nog andere 'feestontwerpen' in de shop terug te vinden waaronder een sneeuwbol geïnspireerd op een werk van Valerius De Saedeleer en diverse geurkaarsen.  

Valerius De Saedeleer sneeuwbol met doos dicht