verbanck | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Geo Verbanck

Dossiertentoonstelling

Tentoonstelling
09.04 – 15.08.11

Geo Verbanck, 'Geknield kind', 20ste eeuw, MSK Gent

In 2011 was het 50 jaar geleden dat de Gentse beeldhouwer Geo Verbanck overleed. Als herdenking aan de kunstenaar, die vooral bekendheid genoot in het interbellum, werd in het MSK een zaal ingericht met werken uit eigen collectie. Verbanck was een zeer veelzijdig kunstenaar, hij maakte niet enkel beelden maar ontwierp eveneens medailles en plaketten.

De Gentse beeldhouwer Geo Verbanck overleed in 1961. Als herdenking aan de kunstenaar, die vooral bekendheid genoot in het interbellum, werd in het MSK een zaal ingericht met werken uit eigen collectie. Verbanck was een zeer veelzijdig kunstenaar, hij maakte niet enkel beelden maar ontwierp eveneens medailles en plaketten.

Zelf was hij leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent en later aan dezelfde instelling docent. Hij gaf o.a. lessen beeldhouwkunst naar levend model in de “Afdeeling voor Juffrouwen”. In 1909 won hij als tweede de Prijs van Rome voor beeldhouwkunst met Orfeus. De Stad was destijds zo opgetogen met deze prijs dat ze dadelijk een reductie van dit beeld bestelde bij de kunstenaar. Dit prachtige houten beeld wordt samen met het voorbereidende gips getoond. Zijn geliefkoosde thema’s zijn de vrouw en het kind. De sculpturen zijn uitgevoerd in verschillende materialen: hout, brons, marmer.