Rondleiding: Vrouwen in kunst | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Rondleiding: Vrouwen in kunst

na reservatie
rondleiding
Elisa de Gamond Verdwaalde nimf uit het gevolg van Diana 1826 MSK Gent
Elisa de Gamond, 'Verdwaalde nimf uit het gevolg van Diana', 1826, MSK Gent

Deze nieuwe themarondleiding staat stil bij de plaats van vrouwen in de kunst, in de kunstgeschiedenis en in de museumcollectie. Maak kennis met kunstenaars, historische personages, modellen... wiens verhaal te weinig verteld wordt in de museumzalen.

In een museum voor schone kunsten zijn heel wat vrouwen op kunstwerken te zien, maar zijn vrouwelijke kunstenaars sterk ondervertegenwoordigd. Hier zijn heel wat verklaringen voor, maar ook manieren om dit te veranderen. In deze rondleiding staat de vrouw centraal. De vrouw als model, als muze, als echtgenote, als moeder, als mythische figuur én als kunstenaar.

Waar de male gaze het gesprek in de kunstgeschiedenis domineerde, maken we nu plaats voor een vrouwelijke dialoog en hedendaagse blik. Ontmoet de vrouwen in het MSK: van Nel Duerinckx en Sarah Bernhardt, tot Paula Modersohn-Becker en Anna de Weert.

Gesprekskaarten

Voor deze rondleiding ontwikkelde het museum samen met Artshizzle een set van 25 kaarten. Die helpen onze gidsen om interactie met de groep te verhogen. Bezoekers maken kennis met enkele van de vrouwen uit de collectie en leren hen op een andere manier te bekijken.

Vrouwenkaarten Vrouwen in kunst