MuSiKa: een ontmoeting tussen muziek en beeldende kunst | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

MuSiKa: een ontmoeting tussen muziek en beeldende kunst

Shalan Ehsan13
Shalan Alhamwy en Ehsan Yadollahi

MuSiKa is een unieke, langlopende samenwerking tussen het Museum voor Schone Kunsten Gent en intercultureel muziekcentrum De Centrale. Twee veelbelovende musici, Shalan Alhamwy en Ehsan Yadollahi, kregen in 2017 de opdracht 10 werken uit de museumcollectie te kiezen en hun interpretatie van deze kunstwerken in muziek neer te zetten. Het resultaat is een mengeling van westerse en oosterse muziek. MuSiKa is intussen opgenomen in de audiogids. Zo kan je als bezoeker de collectie op een andere manier beleven.

Van beeld naar klank

Shalan en Ehsan selecteerden kunstwerken uit alle periodes en stijlen van de collectie: van de middeleeuwse meester Jheronimus Bosch tot de 20ste-eeuwse René Magritte. Hoe verklanken ze de werken? Soms kozen de muzikanten rechtstreeks voor de emoties die uit de kunstwerken spreekt. Op andere plaatsen nemen ze een meer persoonlijke invalshoek, wanneer ze de verhalen achter het kunstwerk betrekken op hun eigen ervaringen en verleden.

Beluister 2 composities op Spotify

Biografie

Shalan Alhamwy, geboren in Homs (Syrië), is violist en componist. Hij groeide op met Arabische muziek, en studeerde later klassieke westerse muziek. Shalan beheerst daardoor beide muzikale tradities. Ehsan Yadollahi is een Iraans muzikant, onderlegd in het spelen van tar en setar (Perzische langhalsluiten). Zijn muziek ontstaat meestal via improvisatie op basis van verschillende thema's en motieven, dikwijls gebaseerd op Iraanse en westerse poëzie. Beide muzikanten overstijgen hokjes, genres en culturen.

Met de steun van universiteitsradio Urgent werd de muziek opgenomen en op CD uitgebracht. Met Shalan Alhamwy (viool), Ehsan Yadollahi (tar & setar), Laura De Bruyn (viool), Liesbeth Lambrecht (altviool), Jasmijn Lootens (cello), Keivan Vala (gitaar), Tammam Ramadan (ney), Yamen Martini (trompet) en Rossana Azhandeh (zang).