MuSiKa is een unieke, langlopende samenwerking tussen het Museum voor Schone Kunsten Gent en intercultureel muziekcentrum De Centrale. Twee veelbelovende musici, Shalan Alhamwy en Ehsan Yadollahi, kregen de opdracht 10 werken uit de museumcollectie te kiezen en hun interpretatie van deze kunstwerken in muziek neer te zetten. Het resultaat is een mengeling van westerse en oosterse muziek. Met de MuSiKa-audiotour maak je als bezoeker een muzikale wandeling langs de museumzalen en kan je zo een deel van de collectie op een andere manier beleven. 

Van beeld naar klank

Shalan en Ehsan selecteerden kunstwerken uit alle periodes en stijlen van de collectie: van de middeleeuwse meester Jheronimus Bosch tot de 20ste-eeuwse René Magritte. Hoe verklanken ze de werken? Soms kozen de muzikanten rechtstreeks voor de emoties die uit de kunstwerken spreekt. Op andere plaatsen nemen ze een meer persoonlijke invalshoek, wanneer ze de verhalen achter het kunstwerk betrekken op hun eigen ervaringen en verleden.

Beluister 2 composities op Spotify

Biografie

Shalan Alhamwy, geboren in Homs (Syrië), is violist en componist. Hij groeide op met Arabische muziek, en studeerde later klassieke westerse muziek. Shalan beheerst daardoor beide muzikale tradities. Ehsan Yadollahi is een Iraans muzikant, onderlegd in het spelen van tar en setar (Perzische langhalsluiten). Zijn muziek ontstaat meestal via improvisatie op basis van verschillende thema's en motieven, dikwijls gebaseerd op Iraanse en westerse poëzie. Beide muzikanten overstijgen hokjes, genres en culturen.

Met de steun van universiteitsradio Urgent werd de muziek opgenomen en op CD uitgebracht. Met Shalan Alhamwy (viool), Ehsan Yadollahi (tar, setar, zang), Se-Yun Lee (viool), Traudi Helmberger (altviool), Hans-Ludwig Becker (cello), Aykut Dursen (contrabas), Elias Bachoura (oed), Tammam Ramadan (ney), Souhad Najem (kanoen), Dahlia Mees (erhu), Yamen Martini (trompet), Firas Hassan (percussie), Keivan Valamanesh (elektrische gitaar), Derek Verleye (sax), Rossana Azhandeh (zang), Pooyan Ramezani (harmonica, zang)

Afgelopen activiteiten

- Live try-out in het museum, hemicyclus, december 2017.
- Concert in uitgebreide bezetting, De Centrale, september 2018  
- Akoestisch concert op museumnacht, tapijtenzaal, december 2018

Hou de website of sociale media in de gaten voor meer MuSiKa-evenementen in de toekomst.

Omwille van de voorbereidingswerken voor de Van Eyck tentoonstelling die loopt van februari tot april 2020, zullen niet alle museumzalen toegankelijk zijn voor het publiek, waardoor sommige kunstwerken uit de collectie mogelijks niet beschikbaar zijn op de dag van uw bezoek.  ​​​​​​​

Akoestisch live optreden Musika, museumnacht 2018
Akoestisch live optreden Musika, museumnacht 2018
Shalan Alhamwy verklankte 'De grootmoeder' van Gustave Van …
Shalan Alhamwy verklankte 'De grootmoeder' van Gustave Van de Woestyne