20 jaar Topstukkendecreet | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

20 jaar Topstukkendecreet: ontdek de topstukken van het MSK en de tentoonstelling in het MAS

Théo Van Rysselberghe, 'De lezing door Emile Verhaeren', 1903, MSK Gent
Théo Van Rysselberghe, 'De lezing door Emile Verhaeren', 1903, MSK Gent

Het Topstukkendecreet bestaat 20 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd met een grote tentoonstelling in het MAS en door het in de kijker zetten van alle werken van de Vlaamse Topstukkenlijst, ook die van het MSK.

Topstukkendecreet

Twintig jaar geleden, op 24 januari 2003, werd het Topstukkendecreet door de Vlaamse Overheid uitgevaardigd. Met dit decreet beschermt de Vlaamse overheid cultureel erfgoed in Vlaanderen dat zeldzaam en onmisbaar is. Het zorgt ervoor dat topstukken Vlaanderen niet zomaar mogen verlaten, dat ze zo goed mogelijk worden beschermd en bewaard, en dat ze kunnen worden aangekocht voor publieke collecties. De Topstukkenlijst bevat ruim duizend voorwerpen en verzamelingen.

Topstukken in het MSK

In het MSK bevinden zich maar liefst 54 werken die voorkomen op de Topstukkenlijst. De meeste werken daarvan zijn eigendom van het MSK zoals Maria Magdalena van Alfred Stevens, De Kruisdraging van Jheronimus Bosch (?), De ijsvogels van Emile Claus, Oude dame met maskers van James Ensor, Studies van de kop van Abraham Grapheus van Jacob Jordaens, Perspectief II – Het Balkon van Manet van René Magritte en talrijke andere publiekslievelingen. Andere topwerken heeft het MSK in bruikleen van de Vlaamse Gemeenschap (verschillende werken van James Ensor en Malpertuus van Frits Van den Berghe) en van de Koning Boudewijnstichting (De absintdrinkster van Léon Spilliaert en Skelet bekijkt chinoiserieën van James Ensor). Niet alle topstukken zijn altijd in het museum te zien, maar je kan dit opzoeken op de collectiepagina. Door de tentoonstelling in het MAS en enkele andere grote tentoonstellingen dit najaar, zijn er ook een aantal MSK-topstukken ‘op reis’ deze winter.

Topstukkententoonstelling in het MAS

Van 31 oktober 2023 tot 25 februari 2024 kan je heel wat topstukken gaan bekijken in het MAS op de tentoonstelling Zeldzaam & Onmisbaar. De tentoonstelling brengt een persoonlijke selectie van een kleine 100 werken uit de Vlaamse Topstukkenlijst waaronder ook acht werken van het MSK. Kunstwerken, manuscripten en artefacten zijn nu tijdelijk op één plek te bewonderen, sommige stukken worden voor het eerst tentoongesteld. Deze werken van het MSK zullen er te bewonderen zijn: Het balkon van Manet van René Magritte, Giovanni Paola Cornaro van Jacopo Tintoretto, Portret van een kleptomaan van Théodore Géricault, De lezing door Emile Verhaeren van Théo Van Rysselberghe, Zelfportret in Italië van Josse Sébastien Van den Abeele, Portret van Marguerite Van Mons van Théo Van Rysselberghe, De heilige Jacobus de Mindere van Jean Delcour en Franciscus van Assisi ontvangt de stigmata van Peter Paul Rubens.

Topstukken in de kijker overal in Vlaanderen

Wie de smaak te pakken heeft, kan ook bij andere Vlaamse musea, archieven en bibliotheken terecht want alle Vlaamse erfgoedinstellingen zetten dit najaar hun topstukken in de kijker. Volg hiervoor de campagne van Museumpas via 1000Topstukken.be.