Werken van het MSK te zien op grote… | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Werken van het MSK te zien op grote Spilliaert-tentoonstelling in Lausanne

2023 01 26 vernissage leon spilliaret 19
Zaalzicht tentoonstelling Léon Spilliaert in Lausanne met 'De Absintdrinkster'. Het MSK kreeg het werk in langdurige bruikleen van de Koning Boudewijnstichting. © Fahny Baudin

Dit voorjaar wijdt de Fondation de l'Hermitage in Lausanne een grote overzichtstentoonstelling aan Léon Spilliaert (Oostende 1881-Brussel 1946), een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van het begin van de 20e eeuw. Ook vier werken van Spilliaert uit de MSK-collectie zijn er te zien.

Spilliaert was een autodidact, gevormd door de literatuur van zijn tijd en gedreven door de overtuiging dat hij voorbestemd was om kunstenaar te worden. Zijn oeuvre getuigt van een grote originaliteit waarin de kunstenaar metafysische vraagstukken combineert met elementen uit zijn eigen omgeving, en bestaat voornamelijk uit werken op papier. Gebruik makend van uiteenlopende grafische technieken, smeedde hij banden met het symbolisme en het expressionisme. In zijn meest radicale en uitgepuurde landschappen leek hij de geometrische abstractie en het minimalisme aan te kondigen.

De tentoonstelling is thematisch en chronologisch opgevat en omspant met een honderdtal werken de volledige carrière van de kunstenaar. Ook vier werken van Spilliaert uit de MSK-collectie reisden naar Lausanne en zijn in de tentoonstelling te zien: De absintdrinkster (1907), Twee november (Intérieur) (1907-1908), Winterlandschap (1915) en De porseleinen hond (1922).

De tentoonstelling loopt nog tot 29 mei 2023. Alle info vind je hier.