Lezingen in het MSK | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Lezingen in het MSK

Théo Van Rysselberghe De lezing door Emile Verhaeren 1903 MSK Gent
Théo Van Rysselberghe, De lezing door Emile Verhaeren, 1903, MSK Gent

Het MSK speelt een grote rol als kenniscentrum. Het voert eigen onderzoek uit en ondersteunt externen in hun kunstgerichte studies. De opgedane kennis delen we onder andere via lezingen. Wil je een lezing bijwonen of een livestream volgen? Hou dan ons programma in de gaten, schrijf je in op de nieuwsbrief of abonneer je op het YouTube-kanaal.

Jan Davidsz. de Heem
02.06.2024

In de tentoonstelling Verbeelde Weelde. Topstukken uit het oeuvre van Jan Davidsz. de Heem in museum Snijders&Rockoxhuis is ook een vruchtstilleven van de kunstenaar uit de MSK-collectie te zien. Naar aanleiding daarvan nodigen we curator Fred G. Meijer uit om een lezing te brengen over deze belangrijke stillevenschilder. 

De wonderlijke wereld van Roelant Savery
17.03.2024

In deze lezing door Ariane van Suchtelen, museumconservator van het Mauritshuis, kom je alles te weten over Roelant Savery, ‘de allesschilder in de kunst’, en over het tot stand komen van de lopende tentoonstelling in het Mauritshuis.

Onder vrienden
28.01.2024

De tentoonstelling Onder vrienden brengt tal van objecten die eigendom zijn van het museum in dialoog met kunstwerken uit private verzamelingen die op termijn Gents eigendom zullen worden. In de lezing zoomt dr. Johan De Smet, co-curator van de tentoonstelling samen met dr. Frederica Van Dam, in op verzamelaars rond het MSK Gent vroeger en vandaag, en licht een tipje van de sluier van de manier waarop publiek en privaat handelen kan bijdragen tot de toekomst van het museum.

De kunst van stilte - stilte in de kunst
01.06.2023

Elke kunstenaar begint zijn scheppingsproces met stilte, terugtrekking. Het is een voorwaarde voor innerlijke rust, inspiratie en concentratie, vaak zelfs voor mentale gezondheid. Impressionisten en landschapsschilders, symbolisten en minimalisten… In veel beeldende kunst maar evenzeer in muziek en poëzie laat de stilte het onzegbare toe. Soms dient de stilte als materiaal, als grondstof om mee te werken. Een lezing door Virginie Platteau.

Alfred Stevens, schilder en leraar van vrouwen
07.05.2023

Alfred Stevens viert op 11 mei zijn tweehonderdste verjaardag. Hij staat bekend als de schilder van mondaine vrouwen uit het 2e Keizerrijk. Hij leidde echter ook een succesvol Vrouwensalon met bekende leerlingen als Sarah Bernhardt, Louise Jopling, Victorine Meurent en de Belgische artiestes Berthe Art en de Ieperse Louise de Hem. Onderzoeker Petra Thijs geeft een intro tot Stevens' werk en concept van de seule femme en ze schetst de beperkingen van vrouwelijke schilders in de 19e eeuw

Mens, vogel en gevleugelde kunst
23.04.23

De verbeelding van vele kunstenaars wordt aangewakkerd door vogels. Net zoals vele anderen zijn kunstenaars gevoelig voor het mysterie rond deze gevleugelde wezens. Hoe leeg, mistroostig zelfs, zou een leven zonder vogels zijn? Dat geldt net zo goed voor de kunst. Spreker Matthias Depoorter is schrijver, kunsthistoricus en vogelkijker.

Ten voeten uit? Het portret van Matthias Jacque
12.02.2023

Deze lezing verkent het unieke levensverhaal van een Luikse man die door mishandeling beide voeten verloor tijdens de kerstdagen van 1639.Het leven van de man is aan de vergetelheid ontsnapt omdat hij een proces aanspande tegen de familie van de oom en toenmalige voogd die zijn handicap veroorzaakte. Het portret van Matthias Jacque onderstreept assertief hoe cruciaal beelden zijn in de emancipatorische strijd van minderheidsgroepen. Spreker Bert Watteeuw is directeur van Rubenshuis en Rubenianum, groot Rubens-kenner en specialist van de 17e eeuw.

De biotoop van Baertsoen
20.11.2022

Albert Baertsoen groeide op in een welgesteld, ondernemend, internationaal georiënteerd en kunstminnend milieu. Zijn familie behoorde tot de sociale bovenlaag van Gent en was stevig ingebed in de liberale partij. In deze lezing wordt onderzocht en geïllustreerd hoe de economische en socio-culturele context waarbinnen hij leefde, heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van een opmerkelijk artistiek parcours. Spreker prof. dr. René Vermeir is co-curator van de Baertsoententoonstelling en als hoogleraar verbonden aan de vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent.

Van picturesque tot prentbriefkaart, Albert Baertsoen
13.11.2022

Veel van de locaties die Albert Baertsoen bezocht en op zijn geheel eigen manier portretteerde, bezaten een inherente aantrekkingskracht die ook andere kunstenaars niet onberoerd liet. Die aantrekkingskracht valt voor een deel samen met het zogenaamde pittoreske, een term die een eeuw voor Baertsoens activiteiten voor het eerst werd gedefinieerd. Spreker dr. Stefan Huygebaert is co-curator van de tentoonstelling Albert Baertsoen, onderzoeker en curator in Mu.ZEE Oostende en vrijwillig postdoctoraal medewerker van de vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen (UGent).

Meester Nicolaes de Liemakere, gheseyt Roose
16.10.2022

In Gent hangen maar liefst 38 werken van de 17de eeuwse fynschilder Nicolaes Roose, een rasechte Gentenaar die een hoofdzakelijk religieus oeuvre penseelde voor de Gentse kerken en abdijen. Ontdek op deze lezing hoe de spreker zijn queeste naar de meester van ‘De Besnijdenis’ ondernam en maak kennis met Nicolaes Roose en zijn werk. Spreker prof. dr. Danny De Looze – arts – maar nu met zijn hoedje ‘regiogids Vlaamse Ardennen’ op, ontdekte de kunstenaar en zijn werk via een schilderij dat door hem met zekerheid aan Nicolaes Roose kon toegeschreven worden: een ronduit prachtige ‘Besnijdenis van Christus’ in de kerk van Strijpen (Zottegem).

Gezocht: Kunstenaar (v)
06.10.2022

We kennen allemaal de slogan van de Guerilla Girls: “Do women have to be naked to get into the Met. Museum? Less than 5% of the artiststs in the Modern Art Sections are women, but 85% of all nudes are female.” Natuurlijk dateert de poster van eind Jaren ’80, en is er intussen wel wat water door de zee gevloeid, maar toch blijft de kunstwereld in alle disciplines op topniveau vooral een herenclub...

Een complot? Niet echt. Eerder een hardnekkige blinde vlek. Of het gevolg van de lat waarmee gemeten wordt. Maar elke canon is een afspiegeling van zijn tijd, en dat is niet zo’n goed nieuws, althans niet voor de bezitters van een XX-chromosoom. De vraag is: wat doen we eraan?

Kunst uit de kast. Queer kunst uit België door de eeuwen heen
05.05.2022

De Belgische kunstgeschiedenis vormt een schatkamer aan boeiende LGBTQ-verhalen. Sommige subtiel versluierd, andere als krachtig statement. Toch werd daar tot op vandaag amper aandacht aan besteed. In deze lezing illustreren Thijs Dekeukeleire en Jonas Roelens hoe kunst deel uitmaakt van een bredere geschiedenis van veranderende visies op gender en seksualiteit. Aan de hand van concrete voorbeelden uit de collectie van het MSK en andere musea in binnen- en buitenland, ontdek je hoe men door de eeuwen heen in onze contreien vorm gaf aan identiteiten, verlangens en ervaringen die indruis(t)en tegen de norm. Gaande van Peter Paul Rubens tot James Ensor, van middeleeuwse helletaferelen tot homo-erotische verhaallijnen uit de klassieke mythologie.

Benieuwd naar meer? Bekijk alle lezingen op het YouTube-kanaal.