Dit was Theodoor Rombouts, Virtuoos van het Vlaamse… | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Dit was Theodoor Rombouts, Virtuoos van het Vlaamse caravaggisme

Opening Rombouts
Opening Theodoor Rombouts © Martin Corlazzoli

Vele duizenden bezoekers uit het binnen- en buitenland vonden tussen 20 januari en 23 april de weg naar het MSK om er kennis te maken met Theodoor Rombouts, de Vlaamse caravaggist die grote waardering genoot tijdens zijn korte leven maar daarna in de vergetelheid terecht kwam. Tot nu!

Opening

De tentoonstelling werd op 20 januari officieel geopend in aanwezigheid van schepen Sami Souguir, slam poet Loeke Vanhoutteghem én het Radio 1- programma Culture Club. Presentator Bent Van Looy sprak die avond uitgebreid met MSK-directeur Manfred Sellink en hoofd collectie Cathérine Verleysen over het feestjaar en met curator Frederica Van Dam over Theodoor Rombouts. Herbeluister de uitzending.

Wat de pers ervan vond

De binnenlandse én internationale pers ontdekte Rombouts met o.m. uitgebreide besprekingen en recensies in La Tribune de l’Art, Apollo Magazine, De Tijd, NRC, The Art Newspaper, Knack, La Libre, De Standaard, VRT.nws en reportages op AVS, RTBF/La première, Klara/Pompidou, e.a.

De vastberaden interesse van het museum in Rombouts resulteert nu in een schitterende overzichtstentoonstelling die ongetwijfeld nieuw onderzoek naar de caravaggisten uit de Zuidelijke Nederlanden stimuleert en Rombouts bij het brede publiek de faam geeft die hij verdient.”
OKV

« Nous ne pouvons, dans un simple article, résumer la richesse de cette rétrospective remarquable, accompagnée d’un non moins bon catalogue, très bien illustré, riche de toutes les annexes nécessaires ainsi que d’une liste exhaustive des peintures conservées de Rombouts et de son atelier. »
La Tribune de l’Art

This exhibition succeeds in its aim of bringing a neglected painter of great accomplishment back to notice.”
Apollo Magazine

Curator Frederica Van Dam over de tentoonstelling

Curator Frederica Van Dam gaf talrijke lezingen en rondleidingen over Rombouts binnen en buiten de muren van het museum.

Wat het publiek ervan vond

“Meermaals komen kijken, iedere keer versnelde mijn hartslag bij het zien van zoveel moois!”

“Machtige tentoonstelling, mooie opstelling, sublieme verlichting, veel informatie.”

“Wij hebben genoten van de kennismaking met deze virtuoos.”

« Superbe expo ! Une magnifique découverte ! Et toujours une organisation parfaite au MSK Gent ! »

“Het was super! Mooie selectie en heel mooi gepresteerd. Ook de catalogus is een meerwaarde.”

“Fantastisch schouwspel! Intrigerend en overweldigend!”

“Knappe tentoonstelling met boeiende audiogids!”

“Awesome exhibit! Greetings from Montana, USA.”

“Ook de catalogus is een 'must' voor wie de schilder en het caravaggisme in onze streken beter wil leren kennen.”

“Een mooie en boeiende tentoonstelling die een (ten onrechte) eerder onbekende meester in de spotlights heeft gezet.”

Een randprogramma op maat van Theodoor

Naar aanleiding van de tentoonstelling vonden ook verschillende events plaats die in dialoog gingen met de terugkerende thema’s in de werken van Rombouts.

In maart gaven Jozef van Wissem en Colin H. Van Eeckhout (CHVE) een uniek concert op luit en draailier aan de voet van Rombouts’ Het Schepengerecht van Gedele. In april gingen vele bezoekers de kaart- en triktrakspelers uit de genretaferelen van Rombouts achterna tijdens een spelletjesavond in het museum.