Dementievriendelijke rondleiding: een radioreportage | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Dementievriendelijke rondleiding: een radioreportage

Dementievriendelijke rondleiding 11 9 2017 028

Sinds enkele jaren biedt het MSK dementievriendelijke rondleidingen aan. Op interactieve wijze ontdekken personen met dementie en hun mantelzorgers samen 4 à 5 kunstwerken uit de collectie. In 2019 maakte jongerenradio Tumult.fm daar een reportage over. Meer informatie over het boeken van een rondleiding vind je op onze inclusie-pagina's.

Met de dementievriendelijke rondleidingen wil het MSK deelnemers een unieke ervaring bieden waarbij ze voor even hun dagelijkse (zorg)context achter zich laten. Op interactieve wijze ontdekken personen met dementie en hun mantelzorgers samen 4 à 5 kunstwerken uit de collectie, telkens verbonden door één centraal thema. Aansluitend is er tijd voor een koffie of een drankje om nog even na te praten. De ontmoeting met kunst kan leiden tot een verrassende interactie en kan helpen om zich volwaardig deel te voelen van onze maatschappij.

In 2019 kwam jongerenradio Tumult.fm op bezoek tijdens een rondleiding. Reporter Pieter De Vleeschouwer volgde samen met enkele bewoners van het WZC Sint- Coleta de rondleiding door gids Dominique De Landsheere. We bezochten vier werken van bekende Vlaamse schilders binnen het thema "De Verschillende Seizoenen van het Leven". Door middel van een trage en zeer zintuigelijk gerichte uitleg bij de schilderijen worden de ouderen even teruggezogen naar hun eigen herinneringen naar de kindertijd. Herbeleef het hier in geluid.