Prikkelarme rondleiding: Kunst en klimaat | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Prikkelarme rondleiding: Kunst en klimaat

22.04.24
13:30 – 15:00
rondleiding
Jenny Montigny, 'De tuinier', 20ste eeuw, MSK Gent
Jenny Montigny, 'De tuinier', 20ste eeuw, MSK Gent

Tijdens deze prikkelarme rondleiding stellen we de vraag wat kunst en klimaat met elkaar verbindt. Waren de Vlaamse Primitieven bezig met het klimaat? Of Rubens? Wat leren 19de-eeuwse schilders ons over de relatie tussen mens en natuur?

We kunnen de klimaatproblematiek met moeite vatten, laat staan dat er een éénduidige oplossing voor bestaat. Maar we zijn er ons uiteraard van bewust dat er wel degelijk een probleem is. Dat is het uitgangspunt van de rondleiding ‘Kan kunst het klimaat redden?’. Het klimaat is vaak een thema in hedendaagse kunst, maar wat met onze oude meesters?

Wandelend langs werken uit de museumcollectie denken we na over klimaat vroeger en nu, en stellen we ons de vraag waar kunst en natuur elkaar vinden of net mislopen. We inspireren, stellen in vraag, lokken gesprekken uit, emotioneren, doen nadenken en tonen vooral veel verschillende perspectieven. Kan kunst het klimaat redden? Zo éénvoudig is het jammer genoeg niet. Maar zonder zal het ook niet lukken.

Inclusie

Het MSK wil iedereen laten genieten van kunst. We werken er dan ook hard aan om financiële, taal- en andere drempels weg te nemen, rekening houdend met de specifieke behoeften van bezoekers.

DSC09739