Ga naar inhoud (Enter)

Lezing: Van picturesque tot prentbriefkaart: het pittoreske in Baertsoens werk

13.11.22
11:00
lezing MSK 225
Albert Baertsoen, 'De dooi in Gent', 1902, Musée d’Orsay
Albert Baertsoen, 'De dooi in Gent', 1902, Musée d’Orsay

Veel van de locaties die Albert Baertsoen bezocht en op zijn geheel eigen manier portretteerde, bezaten een inherente aantrekkingskracht die ook andere kunstenaars niet onberoerd liet. Die aantrekkingskracht valt voor een deel samen met het zogenaamde pittoreske, een term die een eeuw voor Baertsoens activiteiten voor het eerst werd gedefinieerd.

Na haar Britse oorsprong als the picturesque maakte deze notie tijdens de negentiende eeuw een betekenisevolutie door. Deze lezing reconstrueert die lange voorgeschiedenis van het pittoreske langsheen de verschillende visuele media die tijdens de lange negentiende eeuw opdoken. In het bijzonder interpreteren we deze evolutie als een voorgeschiedenis van de prentbriefkaart, een medium dat in de late negentiende eeuw opkwam en waartoe het oeuvre van Baertsoen zich op een veelzijdige manier verhoudt.

Dr. Stefan Huygebaert is co-curator van de tentoonstelling Albert Baertsoen, onderzoeker en curator in Mu.ZEE Oostende en vrijwillig postdoctoraal medewerker van de vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen (UGent).