Ga naar inhoud (Enter)

Lezing: Gezocht: kunstenaar (v)

06.10.22
20:00 – 21:30
lezing Late Donderdag
Leon De Smet, 'Louise', 1916, MSK Gent
Leon De Smet, 'Louise', 1916, MSK Gent

We kennen allemaal de slogan van de Guerilla Girls: “Do women have to be naked to get into the Met. Museum? Less than 5% of the artiststs in the Modern Art Sections are women, but 85% of all nudes are female.” Natuurlijk dateert de poster van eind Jaren ’80, en is er intussen wel wat water door de zee gevloeid, maar toch blijft de kunstwereld in alle disciplines op topniveau vooral een herenclub...

Een complot? Niet echt. Eerder een hardnekkige blinde vlek. Of het gevolg van de lat waarmee gemeten wordt. Maar elke canon is een afspiegeling van zijn tijd, en dat is niet zo’n goed nieuws, althans niet voor de bezitters van een XX-chromosoom. De vraag is: wat doen we eraan?

Auteur Gaea Schoeters wandelt door de muziek-, literatuur- en kunstgeschiedenis, en struikelt samen met het publiek over de structurele oneffenheden in de canon. Hoe kunnen we die (man)gaten dichten, wie moet dat doen, en wie heeft daar baat bij? Wees welkom op dit ecclectische verkenningsuitstapje door leven en werk van die andere helft van de bevolking. Zeker ook voor mannen!