Lezing: Jan Davidsz. de Heem | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Lezing: Jan Davidsz. de Heem

02.06.24
11:00 – 12:30
lezing
Davidsz de Heem
Jan Davidsz. de Heem, 'Stilleven met haring en vruchten', 1645, MSK Gent

In de tentoonstelling ‘Verbeelde Weelde. Topstukken uit het oeuvre van Jan Davidsz. de Heem.’ in museum Snijders&Rockoxhuis is ook een vruchtstilleven van de kunstenaar uit de MSK-collectie te zien. Naar aanleiding daarvan nodigen we curator Fred G. Meijer uit om een lezing te brengen over deze belangrijke stillevenschilder.

Jan Davidsz. de Heem

Jan Davidsz. de Heem is in zijn tijd een bijzondere kunstenaar in de Nederlanden, een regio in verdeeldheid sinds de Val van Antwerpen in 1585. De Heem groeide op in Utrecht maar bracht een groot deel van zijn leven in Antwerpen door. Als schilder weet hij over de landsgrenzen heen de schoonheid van het stilleven naar een hoogtepunt te brengen, enerzijds door zijn hoge kwaliteitseisen, anderzijds door steeds op zoek te gaan naar vernieuwing en het genre levendig te houden. Dr. Fred G. Meijer vertelt ons over het leven en werk van deze schilder en gaat dieper in op het genre van het stilleven in de zeventiende eeuw.

Over de spreker

Dr. Fred G. Meijer is expert in de schilderkunst van de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden in de zeventiende eeuw en meer bepaald gerenommeerd voor zijn onovertroffen kennis in de stillevenschilderkunst van die periode. Hij is curator van de tentoonstelling ‘Verbeelde Weelde. Topstukken uit het oeuvre van Jan Davidsz. de Heem.’ (van 27 april tot 1 oktober 2024) in het museum Snijders&Rockoxhuis in Antwerpen.