Concert Ruth invites... | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Concert Ruth invites...

05.10.23
19:45 – 21:30
concert Late Donderdag
Master Ruthje 3513 kopie

Tijdens de Late Donderdag nemen we je in de Lambeauxzaal mee op een intieme muzikale trip. Violiste Ruth Mareen nodigt celliste Nina Vanhoenacker, pianist Brecht Valkenaers en gitariste Marie-Lou Debels uit tot een instrumentale pas-de-deux tussen de kunstwerken. Naast de monumentale duetten van Ravel, Brindle, Schnittke en Enescu, daagt Ruth ook elk van hen uit deze grootmeesters op een andere manier te benaderen, namelijk via improvisatie.

De viool in een nieuw licht

Ruth invites... is een geesteskind van de Gentse violiste Ruth Mareen (°1998). Het project ontstond vanuit Ruth's drang om in een intieme setting een diepe connectie te maken met haar publiek. Ze wil de luisteraar meenemen in een verhaal. Het allerliefst doet ze dat samen met anderen. De duo-bezetting laat een ontzettend intense samenwerking toe, waarbij elk muzikaal detail kan worden uitgewerkt. Dit trekt Ruth enorm aan. Sinds 2016 vormt ze samen met gitariste Marie-Lou Debels duo RAAS. Voor dit project vormt Ruth nu ook een duo met pianist Brecht Valckenaers en celliste Nina Vanhoenacker.

Een gevarieerd intiem programma

Het concertprogramma bestaat uit een verzameling werken waar Ruth helemaal warm van wordt. Het overbrengen van speelplezier en enthousiasme staat altijd centraal. Ze koos vier 20ste eeuwse componisten met elk hun eigen stijl. Enescu staat gekend voor zijn volkse invloeden en composities die klinken als uitgeschreven improvisaties. Brindle gebruikt veel speciale effecten en creeërt contrasterende atmosferen. Schnittke en Ravel wisselen af tussen ritmische passages en trage melancholische stukken. De composities worden met elkaar in verband gebracht door ter plekke geïmproviseerde interludes. En met een babbel achteraf zoeken de jonge muzikanten naar een echte connectie met de luisteraar.

Over de muzikanten

Ruth Mareen (°1998) behaalde haar bachelor aan het conservatorium van Leuven en vervolmaakte zich aan het conservatorium van Den Haag. Ze was twee jaar lid van de Ensemble Academy, heeft een grote interesse voor improvisatie en combineerde haar klassieke studies met individuele lessen van bassist Jos Machtel en ensemble van Dré Pallemaerts aan de jazzafdeling.

Brecht Valckenaers volgde piano- en compositielessen aan het Jong Conservatorium in Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij won eerste prijzen op verschillende wedstrijden, waaronder de Steinway Pianowedstrijd, de Cantabile Pianowedstrijd en Le Concours de Piano Andrée Charlier en was in 2023 een van De Twintigers van Klara.

Marie-Lou Debels startte in september 2022 aan een tweede master klassieke gitaar aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hiervoor studeerde ze aan de LUCA School of Arts Campus Lemmens te Leuven en de Franz Liszt Academy in Budapest. Marie-Lou is een gedreven kamermuzikante en speelde als soliste met het LUCA Philarmonic in Leuven en met het Kortrijks kamerorkest Musamis.

Nina Vanhoenacker is een Belgische celliste die zich toelegt op het creëren en uitvoeren van hedendaagse (klassieke) muziek. Ze studeerde aan de conservatoria van Antwerpen en Gent en maakt sinds 2020 deel uit van Extended Music Collective. Ze is mede-oprichter van Inland Ocean, een internationale coöperatieve van muzikanten, componisten en performers.

Late Donderdag

Het volledige museum is open van 18 tot 22 uur. Je ticket geeft toegang tot het hele avond, inclusief concert en voorstelling. Je kan voor- of nadien rustig de MSK-collectie ontdekken en een drankje nemen aan de bar in zaal III.