Het Britse kunsttijdschrift Apollo heeft onze tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie uitgeroepen tot ‘Exhibition of the Year’. In de eindselectie bevond het Gentse museum zich in bijzonder goed gezelschap, naast andere grote spelers zoals het Musée du Louvre, Parijs en het Metropolitan Museum of Art, New York.

De Apollo Awards worden sinds 1992 uitgereikt door het vooraanstaande Britse kunsttijdschrift Apollo en erkennen bijzondere prestaties in de kunst- en museumwereld. De expo van het Gentse museum stond in de shortlist van de categorie ‘Exhibition of the Year’ tussen o.a. de Leonardo da Vinci-tentoonstelling in het Musée du Louvre in Parijs, de Artemisia Gentileschi-tentoonstelling in de National Gallery in London en de tentoonstelling ‘Sahel: Art and Empires on the Shores of the Sahara’ in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Van Eyck. Een optische revolutie was de grootse Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. Wereldwijd zijn er slechts een twintigtal schilderijen en tekeningen van Jan van Eyck (ca. 1390-1441) bewaard en meer dan de helft daarvan waren in het MSK te bewonderen. De pas gerestaureerde buitenluiken van het Lam Gods stonden centraal en werden voor het eerst in de geschiedenis buiten de Sint-Baafskathedraal getoond. 

Door de wereldwijde coronacrisis sloot de Van Eyck-tentoonstelling helaas onvoorzien de deuren. Om jaren voorbereidend werk niet verloren te laten gaan en tegemoet te komen aan de duizenden tickethouders die klaarstonden voor hun bezoek, ontwikkelde het MSK samen met Toerisme Vlaanderen een volledige virtual 360° tour door de Van Eyck-zalen. De rondleiding, in maar liefst 20k kwaliteit, werd ontworpen door het Belgische virtual reality bedrijf Poppr en laat bezoekers toe om zich op eigen tempo door de 13 zalen van het museum te begeven en in te zoomen op meer dan 120 kunstwerken. Ze worden daarbij vergezeld door de audiogids voor volwassenen of kinderen, beschikbaar in acht talen. Dankzij deze virtual tour krijgt iedereen de kans om de Van Eyck-ervaring te (her)beleven en is de blijvende erfenis van de grootste Van Eyck-expo ooit gegarandeerd.

“Vlaanderen was klaar om het genie dat Jan van Eyck was aan de wereld te tonen. Helaas bracht de coronapandemie begin maart een bruusk einde aan wat de grootste en mooiste Van Eyck-tentoonstelling ooit was. Deze award bewijst dat de wereld het verdiende om het werk van de grootmeester te kunnen bewonderen. Maar niet getreurd, samen met Toerisme Vlaanderen ontwikkelden de Vlaamse musea het ‘Stay at Home Museum’ waar kunstliefhebbers uit alle hoeken van de wereld de tentoonstellingen van Jan van Eyck en de andere Vlaamse meesters nog steeds kunnen bewonderen”,

Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme

“Deze prijs bevestigt wat we allemaal al aanvoelden: dit was een tentoonstelling van wereldklasse. Dat we ze halverwege moesten sluiten doet nog steeds pijn, maar deze prijs heelt de wonde toch een beetje. We mogen trots zijn dat ons kleine MSK het wint van enkele van ’s werelds meest vermaarde musea zoals het Louvre in Parijs en The Met in New York. Alle lof gaat naar het team van het MSK dat hemel en aarde bewoog om dit mogelijk te maken.”

Sami Souguir, Schepen van Cultuur

“Deze bekroning is een kostbaar ereteken voor de Stad Gent, de curatoren, het voltallige museum(dream)team en de vele partners uit binnen- en buitenland. Ze herinnert ons aan een magische tentoonstelling, die in het geheugen van velen gegrift staat.”

Johan De Smet, Projectleider Van Eyck. Een optische revolutie

© David Levene
© David Levene
Gepubliceerd op 02.12.20

Recent nieuws