Alternative Narrative | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Alternative Narrative

Exhibition
20.09.24 – 26.01.25

Hélène De Reuse

Ghent will be the European Youth Capital in 2024, and in that year the youth collective Schoonvolk! will take charge of the MSK’s collection of art. In its exhibition ‘Alternative Narrative’, Schoonvolk! will explore how museums and exhibitions can - and should - look today.

The collective will experiment with its own manifesto, focusing on the fine art in the depots but with an inventive twist. Created by and for young people, this exhibition aims to make the museum feel more accessible, and to throw open the doors and (sometimes literally) dust off the works and reveal them.

Een manifest

Het jongerencollectief experimenteert met een eigen manifest, past dit toe op de schone werken uit de museumdepots en giet die in een gedurfd jasje. Deze tentoonstelling voor en door jongeren wil de drempels van het museum verlagen, de deuren wagenwijd opengooien en (soms letterlijk) kunst van onder het stof halen.

Een alternatief narratief

Uit de museumdepots koos Schoonvolk! zo’n 70 werken die hun interesse prikkelen: collectiestukken die nog niet vaak te zien waren, werken die gemaakt zijn door vrouwelijke kunstenaars (een blijvende blinde vlek in de klassieke museumwereld), werken in verschillende media en kunst die onderbelichte thema’s in beeld brengt.

Platform voor jonge artiesten

Daarnaast vindt Schoonvolk! het belangrijk om jonge kunstenaars een platform te bieden. Daarom werd samengewerkt met het grafisch ontwerpersduo Studio Sessions en illustrator Charlot Vael. Voor een deel van de scenografie werkte het jongerencollectief samen met Mirthe Tibos. Zij creëerde een 'soft sculpture' dat dient als een rustpunt in de tentoonstelling. 

Schoonvolk!

Schoonvolk! richt zich op de noden en zorgen van jongeren tussen 16 en 26 en willen hun stem laten horen. Het jongerencollectief wil vanuit een bewustzijn van hun eigen privileges ongehoorde stemmen en taboes een plaats geven in het museum, drempelverlagend werken en toegang geven tot het ervaren van kunst. Kunst beperkt zich niet tot een stoffige elitaire bezigheid met een prijskaartje voor de happy few.