Sluizeken-Tolhuis-Ham | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Sluizeken-Tolhuis-Ham

In de Drongenhofkapel worden 'Honte, 2018-2019' van Berlinde

De Bruyckere, 'Hemony' van Dirk Braeckman en 'Trans Parity' van Wim Delvoye tentoongesteld. De leerlingen van de nabijgelegen school De Mozaïek kwamen deze werken bekijken, en zochten naar 3 woorden die vertellen welke indruk de kapel en in het bijzonder het werk van Berlinde De Bruyckere bij hen achterlieten.

In het museum

In het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) gingen de leerlingen vervolgens op zoek naar kunstwerken die ze met hun woorden associeerden. Ze kwamen terecht bij ‘De Kruisdraging’ van Hieronymus Bosch, en met deze inspiratiebron dachten ze na hoe ze het thema ‘lijden’ in beeld konden brengen. Het resultaat zie je op de foto’s die ze hier vandaag tentoonstellen. Die werden gemaakt met fotocamera’s die de kinderen zelf bouwden in het museumatelier.

In de kapel

Ook Berlinde De Bruyckere zelf zocht de kinderen op in de kapel. Ze ging met de leerlingen in gesprek over hoe zij haar inspiratie voor dit kunstwerk vond, en welke stappen er allemaal nodig waren om tot dit kunstwerk te komen. We zijn haar erg dankbaar voor haar generositeit ten aanzien van de kinderen.