Lang voordat Allen Ginsberg in 1965 de slogan "Flower Power" gebruikte om geweldloos protest aan te moedigen, werden bloemen en fruit al gebruikt als uiting van macht en tegenmacht
In de pas opgerichte Nederlandse Republiek vertrouwde het huis Oranje-Nassau niet alleen op “oranje” als afkorting van de naam, maar ook als symbool van het handelsimperium dat het ontwikkelde. Sultan Süleyman de Prachtige stond bekend om zijn smaak in tuinen en nam bloemen op in zijn officiële insignes (Tughra). Dit waren complexe kalligrafische werken die de macht en legitimiteit van zijn heerschappij uitdrukten. Tijdens de vroegmoderne (her)ontdekking van de natuur boden bloemen en hun vruchten unieke beloften voor winst, terwijl hun afbeeldingen het commerciële potentieel bevorderden en ook als kunstobjecten konden dienen.
Deze interdisciplinaire conferentie onderzoekt hoe bloemen en hun vruchten macht op talloze manieren vertegenwoordigden in de vroegmoderne wereld. De sprekers zullen ingaan op de functies van bloemen (inclusief het bloeiproces en de daaruit resulterende vruchtvorming) als instrumenten van politieke, religieuze of commerciële macht, als middel voor mondiale en lokale kennisoverdracht en toe-eigening, en hun rol in kunst, wetenschap en constructie van gender tussen circa 1500 en 1750.
Het volledige programma van deze conferentie vind je op de website van UGent.