Prikkelarme rondleiding: Vrouwen in de kunst | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

Prikkelarme rondleiding: Vrouwen in de kunst

28.10.24
13:30 – 15:00
rondleiding
Rik Wouters, 'Zittende vrouw bij het venster of Portret van Nel Duerinckx, de vrouw van de kunstenaar', ca. 1915, MSK Gent
Rik Wouters, 'Zittende vrouw bij het venster of Portret van Nel Duerinckx, de vrouw van de kunstenaar', ca. 1915, MSK Gent

Deze themarondleiding van het MSK staat stil bij de plaats van vrouwen in de kunst, in de kunstgeschiedenis en in de museumcollectie. Maak kennis met kunstenaars, historische personages, modellen... wiens verhaal te weinig verteld wordt in de museumzalen.

In een museum voor schone kunsten zijn heel wat vrouwen op kunstwerken te zien, maar zijn vrouwelijke kunstenaars sterk ondervertegenwoordigd. Hier zijn heel wat verklaringen voor, maar ook manieren om dit te veranderen. In deze rondleiding staat de vrouw centraal. De vrouw als model, als muze, als echtgenote, als moeder, als mythische figuur én als kunstenaar.

Waar de male gaze het gesprek in de kunstgeschiedenis domineerde, maken we nu plaats voor een vrouwelijke dialoog en hedendaagse blik. Ontmoet de vrouwen in het MSK: van Nel Duerinckx en Sarah Bernhardt, tot Paula Modersohn-Becker en Anna de Weert.

Deze rondleiding is prikkelarm.
We hebben het museum voor ons alleen: het bezoek gaat door op een moment dat de deuren gesloten zijn. Zo sluiten we al bijzonder veel prikkels uit. We zorgen ervoor dat zo weinig mogelijk elementen onze blik op de kunstwerken kunnen verstoren. We vragen de bezoeker dan ook om daar rekening mee te houden.

“Prikkelarm”, is dat een specifieke rondleiding voor mensen met autisme of hoogsensitieve personen? Zo zien wij het niet. Deze rondleiding is inclusief, dus ze staat open voor iedereen die graag rustig naar kunst kijkt en erover in gesprek wil gaan!

Tickets binnenkort beschikbaar

Reservatie is mogelijk vanaf 24.09.2024