75 jaar Rechten van de Mens | MSK Gent
Ga naar inhoud (Enter)

75 jaar Rechten van de Mens: kunst en (on)recht

06.12.23
11:00 – 16:00
route
George Minne, Moeder beweent haar dode kind, 1886, MSK Gent
George Minne, Moeder beweent haar dode kind, 1886, MSK Gent

De mensheid creëert zoveel schoonheid, maar daar tegenover staan eeuwen aan conflict, discriminatie en onrechtvaardigheid. Naar aanleiding van het 75-jarige bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staan we stil bij deze moeilijkere thema’s, die ook terug te vinden zijn in onze museumcollectie.

Mensenrechten en kunst

Religieuze vervolging, armoede, mensonterende levensomstandigheden, sociaal onrecht… komen allen bod in schilderijen en sculpturen van het MSK. Op woensdag 6 december staan een aantal gidsen in onze vaste collectie opgesteld om deze thema’s bespreekbaar te maken.

Dit is geen traditionele rondleiding: de gidsen zijn vast opgesteld bij enkele kunstwerken, en we nodigen iedereen uit om op eigen tempo de zalen te verkennen en in interactie te gaan met hen en met elkaar. Samen staan we stil bij de kunst van de oude meesters tot de 19de eeuw en reflecteren we over mensenrechten vroeger en vandaag.

Op 10 december kan je in het museum bovendien deelnemen aan een schrijfactie van Amnesty International.

Duurzaam beleid

Deze actie kadert binnen het duurzaamheidsbeleid van het MSK, waarmee we aan de hand van de ‘Sustainable Development Goals’ van de VN actief willen werken aan een meer rechtvaardige samenleving. Meer informatie hierover vind je op onze pagina rond ecologische en maatschappelijke duurzaamheid.

De actie wordt ondersteund door Ugent en maakt onderdeel uit van de randactiviteiten bij het International Interdisciplinary and Transdisciplinary Conference ‘The Universal Declaration of Human Rights at 75: Rethinking and Constructing its Future Together’, die doorgaat van 6 t.e.m. 8 december in het ICC.

Meer informatie over de conferentie: https://hrrn.ugent.be/conf2023/
Meer informatie over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: https://www.amnesty-international.be/mensenrechten

Duurzaamheid

Het museum wil actief meebouwen aan een sociaal, maatschappelijk en ecologisch duurzame samenleving. Achter de schermen werken we aan recyclage en energiebesparing. Voor de schermen willen we drempels tot cultuur wegnemen en mensen met elkaar verbinden.

DSC05599