© Martin Corlazzoli
© Martin Corlazzoli

Naast de rondleidingen doorheen de vaste collectie en de tijdelijke tentoonstellingen kunnen groepen ook kiezen voor vier thematische rondleidingen. Omwille van de huidige Covid-19 maatregelen zijn bezoeken met gids mogelijk op dinsdag- en donderdagvoormiddag, startend tussen 9.30 en 12 uur, of op zaterdag vanaf 11 uur. Boek online via Boekjebezoek of 09 210 10 75, met vermelding van je aanvangsuur en het aantal deelnemers. Groepen starten met 15 minuten interval om voldoende onderlinge afstand te houden, onze boekingsdienst bekijkt samen met jullie het beste beginuur.

Aan tafel!

Voor kunstenaars zijn de dagdagelijkse voorwerpen op de tafel alles behalve banaal. Hoe worden deze composities opgebouwd? Wat vertellen ze ons? In deze rondleiding neemt gids Louise Van de Werve je mee langs de stillevens in de verzameling van het MSK. De rondleiding is geschikt voor zowel kinderen als voor volwassenen.

Iconografie

De Vlaamse Primitieven bij uitstek legden religieuze, mystieke boodschappen in alledaagse objecten, bloemen, planten en dieren. Om deze verborgen beeldtaal te kunnen ontcijferen is het belangrijk dat we kijken met de bril van de tijd die ons door gids Martine Audenaert wordt aangereikt. Samen gaan we op zoek naar een verloren beeldtaal…

In het landschap

Deze rondleiding door Davy Verstichelen zoomt in op het landschap in België en de droom van elders, zoals we die tegenkomen op onze kunstwerken. Uiteraard wordt in het bijzonder stilgestaan bij de landschapsschilderkunst in de 19de eeuw: romantiek, realisme en pleinairisme. Hoe dienen landschappen gelezen te worden? Wat vertellen ze ons? Wat zijn hun voornaamste eigenschappen?

In het spoor van de klassieke oudheid

In deze rondleiding neemt gids Valerie De Witte je mee langsheen de werken in het MSK die verband houden met de Griekse of Romeinse oudheid. Van de Middeleeuwen tot de twintigste eeuw bleven kunstenaars inspiratie putten uit de klassieke oudheid. Hoe zetten ze dit klassieke erfgoed telkens weer naar hun hand? Welke mythologische verhalen gaan er achter de schilderijen schuil?

Into the blue: kunst bekent kleur

Blauw mag dan wel een koude kleur zijn, ze liet vele kunstenaars doorheen de eeuwen niet koud. Hoe bepaalt kleur een kunstwerk, welke associaties roept blauw op, hoe werd blauw gemaakt? Op deze en nog vele andere vragen zoekt gids Valerie De Witte samen met de groep een antwoord.

Het symbolisme: in de ban van het raadsel en de droom

Gelijktijdig met de impressionistische tendensen in België, kende tijdens de 19de eeuw ook de donkere, mysterieuze wereld van het symbolisme een grote bloei. Maar wat begrijpen we precies onder deze beweging? Met welke criteria moeten we rekening houden om van 'symbolisme' te kunnen spreken en wie zijn de Belgische protagonisten? Davy Verstichelen vertelt je graag hoe zij te werk gaan en op welke manier de kunstenaars de rol van de 'ondoorgrondelijke vrouw' in hun werk integreren.

Over heiligen

Tijdens deze instaprondleiding maakt gids Martine Audenaert je wegwijs in de boeiende beeldtaal van vnl.  15de, 16de en 17de eeuwse meesters die ons a.d.h.v typische attributen vertellen welke martelaar of heilige hier werd afgebeeld. Eens je hiermee vertrouwd bent, kan je in gelijk welke kerk, of in elk religieus kunstwerk deze of gene heilige of martelaar herkennen. Ontdek in deze instaprondleiding de boeiende iconografie van martelaren, geneesheiligen en volkse heiligen. Zelfs een fictieve heilige ontbreekt niet op ons lijstje.