Naast de rondleidingen doorheen de vaste collectie, de tijdelijke tentoonstellingen en de restauratie van het Lam Gods, kunnen groepen ook kiezen voor vier thematische rondleidingen.

Aan tafel!

Voor kunstenaars zijn de dagdagelijkse voorwerpen op de tafel alles behalve banaal. Hoe worden deze composities opgebouwd? Wat vertellen ze ons? In deze rondleiding neemt gids Louise Van de Werve je mee langs de stillevens in de verzameling van het MSK. De rondleiding is geschikt voor zowel kinderen als voor volwassenen.

In het landschap

Deze rondleiding door Davy Verstichelen zoomt in op het landschap in België en de droom van elders, zoals we die tegenkomen op onze kunstwerken. Uiteraard wordt in het bijzonder stilgestaan bij de landschapsschilderkunst in de 19de eeuw: romantiek, realisme en pleinairisme. Hoe dienen landschappen gelezen te worden? Wat vertellen ze ons? Wat zijn hun voornaamste eigenschappen?

Into the blue: kunst bekent kleur

Blauw mag dan wel een koude kleur zijn, ze liet vele kunstenaars doorheen de eeuwen niet koud. Hoe bepaalt kleur een kunstwerk, welke associaties roept blauw op, hoe werd blauw gemaakt? Op deze en nog vele andere vragen zoekt gids Valerie De Witte samen met de groep een antwoord.

Het symbolisme: in de ban van het raadsel en de droom

Gelijktijdig met de impressionistische tendensen in België, kende tijdens de 19de eeuw ook de donkere, mysterieuze wereld van het symbolisme een grote bloei. Maar wat begrijpen we precies onder deze beweging? Met welke criteria moeten we rekening houden om van 'symbolisme' te kunnen spreken en wie zijn de Belgische protagonisten? Davy Verstichelen vertelt je graag hoe zij te werk gaan en op welke manier de kunstenaars de rol van de 'ondoorgrondelijke vrouw' in hun werk integreren.

Themarondleidingen in het MSK
Themarondleidingen in het MSK