Verschillende Vlaamse onderzoeksinstellingen, universiteiten en kunstmusea organiseren in de zomer van 2018 gezamenlijk de vierde Summer Course for the Study of the Arts in Flanders. De cursus richt zich tot master- en doctoraatsstudenten (kunst)geschiedenis van over de hele wereld.

Het doel van de Summer Course is jaarlijks een selecte groep van maximaal 20 jonge binnen- en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen te halen en een intensief 11-daags programma van lezingen, discussies en bezoeken aan te bieden. Het thema wisselt elk jaar. De Summer Course geeft deelnemers inzicht in de Vlaamse kunstcollecties uit de bestudeerde periode, het onderzoeksveld en de noden op onderzoeksvlak.

Vierde editie: het fin de siècle
De vierde editie vindt plaats van 24 juni tot en met 4 juli 2018. Het thema is het Belgisch fin de siècle (1880-1914). Inhoudelijk wordt deze editie van de Summer Course gedragen door het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Mu.ZEE Oostende en de Vlaamse Kunstcollectie. Er worden excursies gemaakt naar Gent, Brugge, Oostende, Brussel, Parijs, Namen en Antwerpen. De voertaal is Engels. Sommige lezingen kunnen in het Frans gegeven worden.

Praktische informatie
Kandidaten zijn in het bezit van een masterdiploma of zijn doctoraatsstudent. Ze zijn gespecialiseerd in de kunst van het Belgisch fin de siècle en staan aan het begin van een academische carrière.

Het inschrijvingsgeld bedraagt 1.089 euro. Inbegrepen in die prijs is het volledige programma, 10 overnachtingen in een eenpersoonskamer, het transport tijdens de Summer Course, toegangstickets, 2 recepties, 5 lunches en 5 diners. Voor studenten voor wie het inschrijvingsgeld financieel moeilijk haalbaar is, maakten de organisatoren van de Summer Course geld vrij voor 2 beurzen. In plaats van 1.089 euro betaalt men 544,5 euro.

Sollicitatietermijn
Tot en met 7 januari 2018 kunnen kandidaten hun CV, motivatiebrief, aanbevelingsbrief van een personeelslid van de faculteit of museale instelling en (indien u een beurs aanvraagt) aanvraagformulier mailen naar: Matthias.Depoorter@vlaamsekunstcollectie.be.

Gepubliceerd op 06.11.17

Recent nieuws