Radio 1 programma Culture Club gaat op zoek naar de Canon van Belgische kunst. Welke 5 kunstwerken moet je in leven minstens één keer gezien hebben? Welk beeldend kunstwerk van een Belg, dat bovendien in België hangt, zouden scholieren verplicht moeten gaan bekijken? Met de tips van kunstenaars, curatoren en luisteraars stelt Culture Club een kleine maar krachtige canon op van kunstwerken die je minstens één keer in je leven moet gezien hebben.

Monumentaal werk van MSK op de lijst
Tussen de werken op de longlist staat ook één kunstwerk uit het MSK, en nog niet het minste: de monumentale gipsen versie van 'De menselijke driften' door Jef Lambeaux, dat vast ingewerkt zit in één van onze museummuren.

Het reliëf stelt alle menselijke gevoelens voor, rondom de figuur van de dood. Het kunstwerk was bij de creatie op het eind van de 19de eeuw erg controversieel, en de integratie van het gipsen exemplaar in het MSK getuigt van de behoorlijk vooruitstrevende houding van het Gentse museumbestuur.

Ook het Lam Gods opgenomen
Behalve deze Lambeaux staat in de shortlist van Culture Club trouwens ook nog een tijdelijke gast in het MSK. Het Lam Gods, dat nog zeker tot 2019 in huis gerestaureerd wordt, mocht immers ook niet ontbreken. En in de shortlist is gerust nog plaats voor dit absolute meesterwerk.

Klik op de link en stem de Gentse kunst in de top vijf!

Jef Lambeaux, De Menselijke Driften, 1905
Jef Lambeaux, De Menselijke Driften, 1905
Gepubliceerd op 24.11.17

Recent nieuws