In de nacht van 4 op 5 oktober overhandigt Gent Festival van Vlaanderen de sleutels van de Citadelsite aan de kampioenen van de verbeelding: musici, filosofen, beeldende kunstenaars, schrijvers, video artists, performers... Kortom: zij die zien wat wij niet zien, horen wat wij niet horen, denken wat wij nog niet gedacht hebben.

Van zonsondergang tot in de vroege uurtjes bezetten zij verschillende locaties met visionaire klanken, installaties en choreografieën. Samen creëren ze een zinnenprikkelende totaalervaring die je niet onberoerd laat. Deze nacht vieren we de Verbeelding beyond genre. Van piano vierhandig tot analoge synthesizers, van slam philosophy tot techno-flamenco.

Ook bij het MSK maken we graag plaats voor deze nacht vol verbeelding en verwondering. Wat valt er zoal te beleven in ons museum tijdens de Nacht van de Verbeelding?

Poème Symphonique

‘Een kostelijke muzikale grap’, noemde TROUW de wereldpremière van Ligeti’s Poème Symphonique voor honderd metronomen die in september 1962 in Hilversum had plaatsgevonden. Maar een deel van het publiek zag de humor er niet van in en verliet de zaal vroegtijdig. En de televisieopname werd nooit uitgezonden. Wie er wel even voor gaat zitten, ontdekt hoe uit chaos en kakofonie uiteindelijk ook patronen en muziek ontstaan. En is de laatst overgebleven metronoom de winnaar of de verliezer?

Philosophy Rave

In 2018 introduceerden het Museum voor Schone Kunsten Gent en intercultureel muziekcentrum De Centrale een muzikale tour door het museum. Shalan Alhamwy (Syrië) creëerde nieuwe composities bij vijf werken uit de vaste collectie. Geen uitleg over de schilderijen, maar een muzikale reflectie van zes uitzonderlijke musici. Hun muziek is de inspiratiebron voor vijf filosofen die in het museum rondzwerven. “Muziek geeft vleugels aan de geest” wist Plato al. De Franse filosofe en regisseur Mériam Korichi, die al jaren de filosofie dichter bij het publiek brengt met haar wereldwijde succesformule The Night of Philosophy, laat woord en klank versmelten met je blik op de schilderijen!

Benieuwd naar welke werken in ons museum vergezeld zullen worden van een vleugje muziek? Houd ons sociale media in de gaten en kom het te weten.

Cubicles (Performance VIII)

Conrad Willems is een beeldend kunstenaar met een grote fascinatie voor geometrie, herhaling en modulariteit. Deze drie principes lopen als een zeer herkenbare rode draad door al zijn werk. Tijdens de Nacht van de Verbeelding creëert hij samen met jou een nieuwe sculptuur. Hij maakt daarbij gebruik van de basisvormen van de bekende blokkendoos die al meer dan 150 jaar onveranderd de verbeelding van kinderen over de hele wereld eindeloos triggert. Nu ben jij aan zet!

Kom naar de Nacht en laat je verbeelding de vrije loop!

Gepubliceerd op 02.10.19

Recent nieuws