Vanaf 23 september kan je aan het onthaal vragen naar onze nieuwe audiogids 'MuSiKa'. Twee jonge muzikanten maakten hiervoor muziek bij tien werken uit de MSK-collectie. Op de gids kan je luisteren naar die muziekstukken en vertellen ze over hoe de kunstwerken hen inspireerden. Een CD met de muziek is ook te koop in de museumshop.

Een ontmoeting van stijlen en culturen
MuSiKa is een unieke versmelting van twee verschillende kunstvormen – muziek en beeldende kunst. De Centrale nam het muzikale luik op zich en schoof twee veelbelovende musici naar voren. Shalan Alhamwy, geboren in Homs (Syrië), is violist en componist. Hij groeide op met Arabische muziek, en studeerde later klassieke Westerse muziek. Shalan beheerst daardoor beide muzikale tradities. Ehsan Yadollahi is een Iraans muzikant, onderlegd in het spelen van tar en setar (Perzische langhalsluiten). Zijn muziek ontstaat meestal via improvisatie op basis van verschillende thema's en motieven, dikwijls gebaseerd op Iraanse en westerse poëzie. Beide muzikanten overstijgen hokjes, genres en culturen. Samen met de combinatie van muziek en beeldende kunst maakt dit het project boeiend voor zowel jong als minder jong..

Van beeld naar klank
De muzikanten kregen de opdracht om elk 5 werken uit de museumcollectie uit te kiezen, en om hun interpretatie van deze werken in muziek neer te zetten. De selectie werd er één die alle periodes en stijlen uit de collectie omvat: van de middeleeuwse meester Jheronimus Bosch tot de 20ste-eeuwse surrealist René Magritte.

Hoe verklanken ze de werken? Soms kozen Shalan en Ehsan rechtstreeks voor de emoties die uit de kunstwerken spreekt. Op andere plaatsen nemen ze een meer persoonlijke invalshoek, wanneer ze de verhalen achter het kunstwerk betrekken op hun eigen ervaringen en verleden. Met de steun van universiteitsradio Urgent werden de composities opgenomen en op CD gebracht.

'De Kruisdraging van Bosch is één van de geselecteerde werken. Ik vind het echt uitdagend om muziek te schrijven bij een kunstwerk, want het werk op zich zegt al veel.'  - Shalan Alhamwy

Het MSK nodigt bezoekers nu uit om de tien verklankingen op eigen ritme te komen beluisteren. Aan de balie kunnen de MuSiKa-audioguides en koptelefoons afgehaald worden, waarmee je bij elk kunstwerk naar de bijhorende compositie kan luisteren. Naar welke innerlijke plaatsen doen de muzikanten ons reizen? Wordt het intens, melancholisch of net hartverwarmend? Vanaf 23 september kan iedereen het komen ontdekken.

Shalan Alhamwy en Ehsan Yadollahi
Shalan Alhamwy en Ehsan Yadollahi
Gepubliceerd op 10.10.18

Recent nieuws