In september 2022 start het Feestjaar van het MSK. Het programma opent met een tentoonstelling over Albert Baertsoen, één van de grote Belgische kunstenaars van het fin de siècle. Daarvoor gaan we nu al op zoek naar onbekende Baertsoens die vandaag in privécollecties bewaard worden. Wie thuis een schilderij of tekening van de Gentse kunstenaar heeft liggen, kan het museum contacteren en wie weet meebouwen aan het feest.

MSK viert feest
Van september 2022 tot september 2023 viert het MSK feest. Het ‘oudste museum van België’ bestaat dan maar liefst 225 jaar, terwijl de vriendenvereniging van het museum 125 kaarsjes uitblaast. Met een jaar vol tentoonstellingen, buurtactiviteiten en evenementen zoomen we in op de lange geschiedenis van het museum. Tegelijk stelt het zich de vraag wat de rol van een kunstmuseum in de 21ste eeuw kan zijn. Hou de communicatie in de gaten, want dit voorjaar wordt het volledige programma bekendgemaakt.

Albert Baertsoen: schilder van Gent
Als opener voor het Feestjaar trekt het MSK voluit de Gentse kaart. In samenwerking met de Universiteit Gent zet het de schilder, tekenaar en graficus Albert Baertsoen (1866-1922) in de kijker: telg uit een Gentse fabrieksfamilie en één van de belangrijkste spelers in de Belgische en internationale kunstscène van het fin de siècle.

Baertsoen kende een ware blitzcarrière. Op zijn 22ste kaapte hij op het Antwerpse Salon de gouden medaille weg, en al snel bouwde hij een indrukwekkend netwerk uit van kunstkenners, verzamelaars en collega’s. Veel meer dan wie ook in België bracht hij een onafhankelijke stem in het eigentijdse kunstdebat. Vrijheid van spreken was voor hem het hoogste goed, en daarbij pleitte hij niet zozeer voor eigen winkel maar verdedigde hij vooral het werk van (jonge) kunstenaars waarin hij geloofde. Het leverde hem een unieke positie op: geliefd in zowel behoudsgezinde als progressieve middens.

Door tijdgenoten werd Baertsoen als ‘le peintre de Gand’ omschreven, een eretitel die niet alleen op zijn artistieke belang wees, maar ook sloeg op zijn opmerkelijke liefde voor Gent. Zijn blik was vooral gericht op de vervallen, vervuilde, verlaten stad. Maar hij beperkte zich niet tot Gent. Baertsoen was ook actief in Venetië en Londen, en hij ontpopte zich tot een gewaardeerd landschapsschilder, werkend vanop zijn luxueuze woonboot, de Fafner. Als exposant op de Biënnale in Venetië en in de Weense Secession reikte zijn invloed tot ver buiten de landsgrenzen. Bij het begin van de 20ste eeuw één van de internationaal meest tentoongestelde Belgische kunstenaars.

Werk mee aan de tentoonstelling
Met deze tentoonstelling, die opent op 3 september 2022, zoomt het MSK voor het eerst in vijftig jaar in op deze grote Gentenaar. Speciaal voor die gelegenheid lanceert het museum vandaag een oproep aan iedereen die kunstwerken van de ‘schilder van Gent’ in bezit heeft. Van verschillende van Baertsoens schilderijen en tekeningen is immers niet geweten waar deze zich vandaag bevinden… Het museum hoopt een aantal van deze werken op te sporen en te kunnen tonen in de tentoonstelling, naast werk van Baertsoens voornaamste tijdgenoten.

Albert Baertsoen, 'Dorp onder de sneeuw', 1892, MSK Gent
Albert Baertsoen, 'Dorp onder de sneeuw', 1892, MSK Gent
Gepubliceerd op 20.12.21

Recent nieuws