Naar aanleiding van De Warmste Week van Studio Brussel organiseert het MSK verschillende activiteiten voor het goede doel. Daarmee wil het museum zijn maatschappelijke rol nog sterker opnemen. Met rondleidingen, workshops en acties steunt het MSK zowel Kom op tegen Kanker als Tejo, laagdrempelige hulpverlening voor jongeren.

Samen strijden tegen borstkanker
De voorbije jaren werden verschillende personeelsleden uit het MSK geconfronteerd met kanker. Aangezien de lopende tentoonstelling 'De dames van de barok' geheel gewijd is aan vrouwen, besliste het museumteam om tijdens De Warmste Week borstkankeronderzoek te steunen.

In november ging reeds een rondleiding van de tentoonstelling door, waarvan de toegangstickets en vrije giften integraal zullen worden geschonken aan De Warmste Week. Op 15 december 2018 gaan nog twee extra rondleidingen door, deze keer met focus op de restauratiecampagne van Het Lam Gods. Ook daarvoor worden alle opbrengsten geschonken aan Kom op tegen Kanker.

Styling workshops
Het museum organiseert samen met Kom op tegen Kanker ook twee workshops die deelnemers stylen in de sfeer van de 17de eeuw.

Styling workshops zijn al langer gekend in de medische wereld. Ziekenhuizen organiseren workshops voor kankerpatiënten, om hen te helpen met hun dagelijkse grooming, hen hun zelfvertrouwen terug te geven en tegelijk een fijne namiddag aan te bieden. Het museum wou dit aanbod buiten de ziekenhuissetting brengen, en koppelt er meteen de kunst van toen aan vast. De eerste workshop, op 3 december 2018, richt zich specifiek tot dames met kanker, en is gratis.

De tweede workshop, op 9 december 2018, biedt alle andere bezoekers de gelegenheid om even in de huid te kruipen van een dame van weleer.De dames bezoeken eerst de tentoonstelling, krijgen aansluitend persoonlijk styling advies en worden ten slotte gestyled in 17de-eeuwse stijl voor een optionele fotoshoot.

Het is de eerste maal dat zo'n workshop in een museum wordt georganiseerd. Het MSK is dan ook erg blij dit initiatief te kunnen nemen, met vrijgevige steun van de stylistes en van NTGent en verkleedwinkel Avothea.

Jongeren ten voordele van jongeren
Schoonvolk!, de jongerenwerking van het museum die eerder dit jaar werd opgestart, steunt op haar beurt Tejo Gent tijdens De Warmste Week. Tejo Gent voorziet laagdrempelige psychosociale bijstand voor jongeren tussen 10 en 20 jaar, anoniem en gratis. De jongeren van Schoonvolk! schonken al de volledige opbrengst van een van hun succesvolle Yoga-avonden in het museum aan Tejo Gent, en op Museumnacht (6 december 2018) organiseren ze een avond lang activiteiten en ingrepen in het museum die de gulle schenker over de streep moeten trekken. In het museumonthaal zal een spaarpot staan waarin de vele nachtelijke bezoekers een bijdrage leveren.

Rospot
Naast de verschillende acties staat er de komende week ten slotte ook een rospot aan het MSK-onthaal, waarin bezoekers hun wisselgeld kunnen deponeren.
Het museum hoopt alvast op een warme winter!

Gepubliceerd op 29.11.18

Recent nieuws