Jan Van Eyck, De aanbidding van het Lam Gods (detail), 15de…
Jan Van Eyck, De aanbidding van het Lam Gods (detail), 15de eeuw (Lukas - Art in Flanders VZW, foto Hugo Maertens)

Sinds 2012 worden de panelen van het Lam Gods gerestaureerd in het MSK. Enkele maanden geleden startte het werk aan o.a. het centrale paneel met 'De aanbidding van het Lam Gods'. Nu blijkt dat ook dit paneel doorheen de eeuwen voor meer dan 40% overschilderd werd.

De restauratiecampagne van het Lam Gods
In 2012 startte de publieke restauratie van het Lam Gods, het middeleeuwse meesterwerk uit de Vlaamse schilderkunst. In verschillende fasen worden de panelen van dit altaarstuk gereinigd en grondig gerestaureerd, om zo dicht mogelijk bij de originele grandeur van het 500-jaar oude werk te komen. De campagne is in het MSK te volgen in een atelier achter glas.

De eerste fase van de restauratie werd afgerond eind 2016. De gerestaureerde buitenluiken keerden toen terug naar de Sint-Baafskathedraal. Meteen startte de tweede fase, met de vijf panelen uit het onderste register van het altaarstuk. Daarbij bevindt zich ook het centrale paneel met 'De aanbidding van het Lam Gods'.

Grote delen van het meesterwerk werden ooit overschilderd
De resultaten van de eerste restauratiefase waren verbluffend. Oude overschilderingen werden verwijderd, onzichtbaar geworden details kwamen aan het licht en de kleuren van het werk schitterden opnieuw.

Nu de tweede fase enkele maanden gevorderd is, blijkt dat ook het grote centrale paneel voor meer dan 40% overschilderd werd. Echt onverwacht is dit niet: het schilderij is intussen bijna 600 jaar oud en doorheen de geschiedenis werd het al verschillende malen onder handen genomen. Het doet opnieuw de vraag rijzen in hoeverre het schilderij zoals wij het kennen overeenkomt met het werk dat Jan Van Eyck destijds maakte.

In een interview voor de regionale televisie lichten de restaurateurs de laatste stand van zaken toe.

Gepubliceerd op 19.10.17

Recent nieuws