Binnenkort heeft het Gentse MSK twee keer reden om te feesten. In 2023 bestaat het ‘oudste museum van België’ maar liefst 225 jaar, en dit jaar al blazen de Vrienden van het Museum 125 kaarsjes uit. Die jubilea worden vanaf 2 september gevierd met één groot cultureel feestjaar. Met twee tentoonstellingen, een historisch parcours in de zalen en een reeks kunstprojecten in de stad kijkt het MSK terug op haar boeiende geschiedenis. Tegelijk stelt het zich de vraag wat het vandaag betekent om een museum te zijn.

Het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) werd officieel opgericht in 1798, in het kielzog van o.a. Galerij Prins Willem V (vandaag het Mauritshuis) in 1774 en het Louvre in 1793. In 1802 opende het museum de deuren voor het brede publiek. Daarmee is het één van de oudste musea in Europa en mag het zich het oudste publieke museum in België noemen.

Net geen eeuw later, in 1897, zagen ook de Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten het levenslicht. Sindsdien helpt deze vriendenvereniging de collectie mee groeien, door de aankoop of schenking van topwerken zoals de Kruisdraging door Jheronimus Bosch, de Kleptomaan (Théodore Géricault) of het gipsen beeld Smart van Auguste Rodin. Vandaag telt de vereniging 850 leden met een hart voor het museum.

Die twee jubilea – 225 jaar museum en 125 jaar Vrienden – zijn meer dan reden genoeg voor een jaar lang feest! Het startschot wordt op 2 september gegeven, met een 4-daags feestweekend op de museumsite. Daarna volgt een jaar vol tentoonstellingen en activiteiten, waarbij bezoekers ook worden uitgenodigd om te vertellen hoe zij de toekomst van het MSK zien. Want het feestjaar dient niet enkel om terug te blikken: het is het uitgelezen moment om na te denken over wat een kunstmuseum in de 21ste eeuw kan betekenen.

Een tip van de sluier: het feestprogramma 2022-2023

Albert Baertsoen
03.09.22-27.11.22

Als opener trekt het MSK voluit de Gentse kaart. Voor het eerst in 50 jaar zet het de schilder, tekenaar en graficus Albert Baertsoen (1866-1922) in de kijker: telg uit een Gentse fabrieksfamilie en één van de belangrijkste spelers in de kunstscène van het fin de siècle.

Lees meer

Albert Baertsoen, 'Voor de kerk, in Vlaanderen (herfst)', 1…
Albert Baertsoen, 'Voor de kerk, in Vlaanderen (herfst)', 1894, Privéverzameling

Theodoor Rombouts
21.01.23-23.04.23

Het hoogtepunt van het MSK-feestjaar wordt ongetwijfeld de eerste monografische tentoonstelling ooit gewijd aan de barokmeester Theodoor Rombouts (1597-1637). Het MSK haalt hiervoor schilderijen van over de hele wereld naar Gent, waar vrolijke taferelen en monumentale scènes tot leven komen in een parcours dat belooft te verrassen én te overrompelen.

Lees meer

Theodoor Rombouts, 'Allegorie van de vijf zintuigen', 1632,…
Theodoor Rombouts, 'Allegorie van de vijf zintuigen', 1632, MSK Gent

Verleden en toekomst op zaal

Vanaf 2 september staat het MSK ook in de vaste museumzalen geregeld stil bij haar geschiedenis. Hoe kwam de collectie tot stand, wat is de plaats van het museum in een bloeiende cultuurstad als Gent, hoe zaten die banden met het S.M.A.K. alweer in elkaar? Getuigenissen van partners, personeelsleden en bezoekers laten horen wat het museum vandaag voor hen betekent: hoe kijkt een blinde naar kunst, haalt een kunststudent nog inspiratie uit 100den jaren oude schilderijen,…? Tegelijk is die 225ste verjaardag het ideale moment om vooruit te kijken. Het museum nodigt iedereen daarom uit om te vertellen wat zij in de toekomst van het MSK verwachten.

Collectie naar buiten

De 225ste verjaardag is aanleiding voor een groot participatieproject met en voor de Gentenaar. Onder de noemer ‘Collectie naar buiten’ gaat het MSK samen met partners in de Gentse buurten aan de slag met de museumcollectie. We gaan in de wijken op zoek naar fervente kunstliefhebbers, maar net zo goed naar mensen die ons helemaal niet kennen of niet weten te vinden. Op een laagdrempelige manier kijken we naar wat onze collectie nu en in de toekomst kan betekenen voor diverse doelgroepen. Het resultaat van zo'n traject kan een gesprek over een kunstwerk zijn, een reeks creatieve workshops of wandelingen of evengoed een feestelijk evenement dat de hele buurt bijeenbrengt. Zo onderzoekt het MSK haar relatie met de Gentenaar, en willen we drempels weghalen voor wie het niet evident is om een museum te bezoeken. Resultaten uit dit ‘Collectie naar buiten’ traject worden bovendien ook in de museumzalen getoond, als bewijs van de constante wisselwerking tussen de stad, haar museum en haar bewoners.  

Uitbereid activiteitenprogramma

Naast de tentoonstellingen wordt natuurlijk ook een groot gamma aan activiteiten uitgerold die bezoekers van alle slag uitnodigen om het MSK op hun maat te leren kennen. Tijdens het 4-daags feestweekend op de museumsite nodigt het museum alvast Gent en omstreken uit om te komen dansen, eten, drinken en natuurlijk ook snuisteren in de zalen. Het activiteitenprogramma voor de rest van het feestjaar krijgt nog volop vorm, maar reken alvast op nocturnes, themadagen en -weken, prikkelarme momenten, workshops en gespreksavonden, nieuwe activiteiten voor personen met bijzondere noden, stadswandelingen en natuurlijk activiteiten voor de allerkleinsten. Of je nu nieuwkomer bent in Gent, fervente kunstkenner, student op kot om de hoek, of alle drie samen, in 2022 en 2023 wil het MSK je nog meer dan anders op je wenken bedienen.

Gepubliceerd op 17.03.22

Recent nieuws